Від сьогодні змінюються правила нарахування субсидій. Роз’яснення

25506 0
Із наступного опалювального сезону без субсидії залишаться ті, хто приховує статки, має великі будинки чи квартири або займається тіньовою зайнятістю.
Фото: persha.kr.ua

Фото: persha.kr.ua

Кабінет Міністрів України затвердив зміни до програми нарахування субсидій для українців. Про це повідомляє Урядовий портал.

Читайте також: В Уряді спростували найбільші стереотипи про субсидії. Інфографіка

Згідно зі змінами, які набирають чинності сьогодні, 1 травня, субсидію не призначатимуть якщо:

  • у власності сім’ї є автомобіль, якому менше п’яти років, крім мопеда та авто, наданого органом соціального захисту населення.
  • площа квартири перевищує 120 кв. м, а будинку — 200 кв. м, крім дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей. 
     

Крім цього, доходи від оренди майна, зокрема, від здачі в оренду квартири, тепер необхідно буде також вказувати в деклараціях про доходи — в новій графі «інші доходи».

Безробітним необхідно буде стати на облік до центру зайнятості. Людям працездатного віку, хто претендує на субсидію, але не реєструється як безробітний оскільки працює без оформлення, органи соцзахисту автоматично рахуватимуть дохід у три прожиткові мінімуми — 5286 гривень.

Читайте також: Скромні та багаті. Що задекларували нардепи-мажоритарники Львова

Соціальна норма на газове опалення 4,5 м3 на 1 м2 площі, електроопалення — 30 кВт.год на 1 м2 площі. При призначені субсидії на понаднормову площу житла, норма може бути збільшена не більш ніж на 30%.

Внутрішньо-переміщені особи відтепер зможуть оформити субсидію без договору оренди житла, а лише на підставі заяви і декларації. Після цього у заявника обстежать матеріально-побутові умови проживання та приймуть рішення про призначення субсидії.

ОТГ мають право приймати від громадян документи для оформлення субсидії для передачі їх до органів соціального захисту населення. 

Читайте також: В Уряді пояснили, коли набуде чинності монетизація транспортних пільг

Під преміювання, як і торік, підпадуть ті господарства, які зекономили 150 кіловат електроенергії, якщо цей ресурс використовується для опалення, або 100 кубів газу. У грошовому еквіваленті це майже 700 гривень. 

У подальшому, в уряді планують перейти до монетизації субсидій та прогнозують, що уже в наступному опалювальному сезоні субсидії видаватимуть грошима. Однак це стане можливими тоді, коли державну допомогу будуть отримувати ті, хто дійсно її потребує.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!