Від стихії у Львові постраждало п’ять історичних дерев

2537 0
Деяким деревам десятки років, і лише кілька з них ще є шанс вилікувати.
Фото: Олександра Сладкова

Фото: Олександра Сладкова

У Львові через негоду, яка сталася в п’ятницю, 25 червня, пошкоджено багато дерев, серед них є й ті, що були прикрасою міста десятки років. 

«Про великі у всіх сенсах дерева, я пишу виключно з великої літери. Вони впали так, як падають тільки справжні Великі Дерева: нічого і нікого не пошкодивши навкруги, хоч могли наробити багато біди. Чого варта одна Тополя біля Катедри?», – пише на сторінці у Фейсбукe керівниця управління екології та природних ресурсів ЛМР Олександра Сладкова. 

Вона каже, що у Львові від буревію є п’ять болючих втрат дерев, і деякі з них вже не має шансу вилікувати. Зокрема, йдеться про найстаріший дуб у парку Франка. Він вже давно у поганому стані, оскільки багато років тому почав розщеплювання своїх багатотонних двох стовбурів. 

«Зараз, як ніколи, можна прийти і порахувати приблизно скільки йому років, але по відчуттях 200-300», – каже Олександра Сладкова. 

Дуб у парку Франка

Негода також пошкодила дуб на вулиці Бандери, біля 5-го корпусу «Львівської Політехніки». Будівлю корпусу розмістили так, що дерево вдалося зберегти.

«Це скромний старець, який почав життя коли навколо були ще сади і лани родини Фрадрів, а закінчив споглядаючи чергову реконструкцію вулиці, що змінила багато назв», – додає вона. 

Дуб на вул. Бандери

Постраждала також чорна тополя біля Катедри, яку посадили ще після Другої світової війни. Раніше на тому місці було з десяток дерев, якими хотіли закрити Катедру, однак згодом тополя залишилася одна. 

«Настільки точно вона доповнювала композицію, незважаючи на свій не найкращий вигляд після багаторазового кронування. Класичний краєвид Львова, від входу в Ратушу в бік Катедри став немислимий без неї, вона є на кожній картині і кожному фото вже 70+ років», – додає Олександра Сладкова. 

Чорна тополя біля Катедри

Є також два дерева, які ще спробувють вилікувати, – рожевоквітний гіркокаштан в сквері Йосафата, що у парку 700-річчя та Східний бук у сквері Святого Юра.

Рожевоквітний гіркокаштан після втрати каштана біля пам’ятника Труша є найстарішим екземляром у Львові. Він не зруйнований повністю, хоч і втратив стійкість, однак його попробують зберегти. 

Читайте також: Львів після негоди. Репортаж з вулиці міста

Рожевоквітний гіркокаштан біля церкви Йосафата на вул. Замарстинівській

Східний бук втратив частину декоративності, і злами на ньому не дуже травмуючі, тому дерево також підлягає лікуванню. 

«Найбільша небезпека зараз - особливість буків такої форми: вони отримують шалені опіки стовбуру від сонця і на місцях цих опіків починаються некрози. Перед Буком розвалився клен, який тримав Бук в надійній тіні. Зараз ж він оголений», – каже Олександра Сладкова. 

Бук східний у сквері Юра 

Нагадаємо, що в п’ятницю, 25 червня, у Львові пройшла сильна гроза, яка пошкодила багато дерев, ліній електропередач та автомобілів. Крім того, негода понищила елементи пам'яток архітектури і вирвала віконні рами з обласної ради.

Комунальні служби працювали упродовж всієї доби з п’ятниці на суботу, і продовжують ліквідовувати наслідки стихії.

Софія Шавранська

Фото Олександри Сладкової


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!