Від водної колонки-помпи до пивного саду. Три локації нетуристичного Львова

3336 0
Історичне середмістя, велична Львівська Опера, вишукані церкви та собори давно стали туристичними візитівками Львова. Та перлинами нашого міста є і багато фантастично гарних вілл, старовинних будинків та природних пам’яток, які збереглися як поруч з популярними туристичними місцями, так і у віддалених куточках міста. Пропонуємо ближче познайомитися з трьома маршрутами спецпроекту Tvoemisto.tv від Віктора Гальчинського біля вулиці Пекарської.
Фото: Віктор Гальчинський

Фото: Віктор Гальчинський

Перша мандрівка починається із зовні тупикової вулиці академіка Богомольця, яка є яскравим прикладом сецесійної забудови початку ХХ століття. Ця вишукана вуличка колись носила ім’я польського драматурга та поета Адама Асника. Вона була забудована архітектурним бюро Івана Левинського у 1904-1908 роках на місці садів та городів. Сім її будинків спроектував особисто Іван Левинський. У центрі одного з двориків ми натрапимо на інженерну пам'ятку – чи не єдину водну колонку-помпу австрійських часів, яка збереглася у робочому стані.

Далі можна побачити монохромний вітраж «Союз вчительок» на вулиці Кльоновича, колишню Євангелістську школу на Левицького, педагогічний коледж на Туган-Барановського та палац графа Орловського на Пекарській. Детальніше про першу локацію нетуристичного Львова читайте за посиланням.

Читайте також: Нетуристичний Львів: прокуратура в готелі та вілла-зоопарк

Друга мандрівка починається біля палацу Семенських-Левицьких, що був збудований у першій половині ХІХ століття за проектом відомого архітектора Фридерика Баумана на вулиці Пекарській. Вишукана будівля палацу, де зараз працює спецшкола-інтернат №102, пережила дві реконструкції. У 1877 році її перебудували в стилі французького бароко за проектом А. Вагнера. Сучасного вигляду палац набув після реконструкції Іваном Левинським та Яном Томашем Кудельським у 1891-1894 роках. З правого боку від воріт побачимо вишуканий в’їзд до стайні палацу.

Гуляючи далі вулицею Пекарською, неодмінно натрапимо на головний корпус ветеринарного університету, Вороблячий став, що слугував окрасою саду монастиря сакраменток, перший в Україні пам'ятник ветеринарові, виноградну кам'яницю, палац графа Генрика Дідушицького. Детальніше про другу локацію нетуристичного Львова читайте за посиланням.

Читайте також: Нетуристичний Львів: горгулья, дім з химерою та місто-сад

Третя мандрівка зосередиться на лісовій оазі посеред міста – Погулянці, яка ще у ХІХ столітті була одним з улюблених місць відпочинку львів’ян та місцем містичних легенд. Зараз, незважаючи на інтенсивну забудову, вона все ще зберігає свої таємниці, які не підвладні часу.

Назву «Погулянка» привіз зі столиці Литви, Вільнюса, відомий адвокат та меценат Францішек Венглінський, який у 1810 році придбав собі цю околицю міста та засадив узгір’я буками. Після цього гай спочатку називали «Ліском Венглінського», а потім Францішек збудував тут палацик, який і назвав Погулянкою. Сама місцевість відома ще з XVII століття, коли на її землях львівський бургомістр Ян Аттельмаєр розселив селян-орендарів та заснував пасіку, відому як «Аттельмаєрівська пасіка».

Читайте також: Нетуристичний Львів: спогади про Галицьку крайову виставку та вулиця колишнього трамвая

Детальніше про третю локацію нетуристичного Львова читайте за посиланням.

Історичне середмістя, що збереглося з XVI століття, велична Львівська Опера, вишукані церкви та собори давно стали туристичними візитівками Львова. Та перлинами Львова є і багато фантастично гарних вілл, старовинних будинків та природних пам’яток, які збереглися як поруч з популярними туристичними місцями, так і у віддалених куточках міста. Наш проект ставить за мету показати маловідомі цікаві місця старовинного Львова, зібрати інформацію про них в одному місці за допомогою сучасних технологій та привернути увагу до проблеми збереження ще багатої архітектурної спадщини міста та належної її охорони.

Проект створено за підтримки компанії «Ваш Дім» та житлового комплексу Villa Magnolia Spring – унікального житлового комплексу, головною особливістю якого є концепція сучасної європейської архітектури через вдосконалення давніх традицій будівництва у Львові польського та австрійського періоду.

Долучайтеся до нашого Telegram-каналу та спільноти у Facebook.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!