Від завтра в Україні частково заборонять пластикові пакети. Про які зміни йдеться

7079 0
У магазинах, супермаркетах та аптеках буде заборонено безоплатне розповсюдження пластикових пакетів.
Photo by Daniel Romero on Unsplash

Photo by Daniel Romero on Unsplash

Від завтра, 10 грудня, починає діяти закон «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України». Тепер у магазинах, супермаркетах, аптеках, закладах харчування та сфері надання послуг буде заборонено безоплатне розповсюдження пластикових пакетів.

Заборона не стосуватиметься біорозкладних пакетів, а також надтонких пластикових пакетів, які є первинною упаковкою для свіжої риби, м’яса і продуктів із них, сипучих продуктів та льоду. Штрафи за пластик становитимуть від 1700 гривень.

Читайте також: Пакет у пакеті. Що потрібно, аби львівські супермаркети припинили продавати пластикові пакети

В.о. Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець заявив, що, до прикладу, у Туреччині лише за перший рік заборони пластикових пакетів, їх використання зменшилось на 75%. Це дозволило заощадити 150 тисяч тонн пластику. В Ірландії після введення податку лише за перший рік попит на пластикові пакети знизився на 90%.

«Для себе я порахував, що використання екоторбинки дешевше, ніж щоразу купувати пластиковий пакет. Давайте не забувати також про те, що альтернатива такому пластику, це не тільки екоторбинка, але й біорозкладний пакет. Він розкладається від 1 до 4 місяців та абсолютно не шкодить довкіллю. Це також альтернатива, яка дозволить лайтово відмовитися від звички купувати шкідливі пластикові пакети», – розповів Руслан Стрілець.

Він додав, що заборона не стосується щільних великих пластикових пакетів, які продають на касах супермаркетів. «На сьогоднішній день немає жодної заборони продавати або використовувати ці великі пакети товщиною понад 50 мікронів», – пояснив Стрілець.

Наступним кроком для України має стати обмеження обігу та виробництва пластикової продукції одноразового використання.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!