В Україні повертаються мито і податки на авто та імпортні товари. Роз'яснення

3219 0
Львівська митниця збільшила кількість працівників на митних постах та продовжила режим роботи відділів оформлення.
Фото: Львівська митниця ДФС

Фото: Львівська митниця ДФС

Президент Володимир Зеленський підписав закон №7418, який передбачає повернення мита та ПДВ на імпортні товари та розмитнення автомобілів. Документ почне діяти вже від завтра, 1 липня. Про це в Telegram повідомив голова податкового комітету Ради Данило Гетманцев.

Тепер відновиться оподаткування:

  • для товарів, які ввозяться платниками єдиного податку першої, другої та третьої груп;
  • для підприємств, що не сплачують ввізне мито;
  • для транспортних засобів, що ввозяться громадянами.

 

Разом з тим пропонують звільнити від сплати збору до Пенсійного фонду легкові автомобілі, оснащені виключно електричними двигунами (одним чи декількома).

Читайте також: Україна та Польща домовились спростити перетин кордону між країнами

У Львівській митниці повідомили, що для пришвидшення пропуску черг транспортних засобів на територію України та скорочення часу очікування у чергах на митних постах збільшили кількість працівників. Зокрема, 29 та 30 червня роботу підрозділів митного поста «Городок» (відділ митного оформлення №2 у м. Городок та відділ митного оформлення №4 у с. Зимна Вода) продовжили до 23:00 год, тобто до почату комендантської години.

«Сьогодні о 23:59 год скасовується пільгове ввезення автомобілів та імпортних товарів в Україну. З 1 липня новий закон вступає в дію, будуть повернуті всі митні платежі, які мали би сплачуватися – акциз, мито, ПДВ. Щодо того, як діятимемо, якщо автомобіль вже в’їхав на територію України, був зроблений пропуск, але не подана декларація, наразі ще розглядаємо», – каже у коментарі Tvoemisto.tv керівник митного поста «Городок» Андрій Лебедєв.

Згідно з законом, якщо людина на автомобілі перетинатиме кордон, вона має сплачувати митні платежі. Навіть попередня декларація має бути вже з платежами. 

З його слів, за період дії нульового розмитнення Львівська митниця розмитнила близько 30 тисяч автомобілів. Щодо перетину кордону, то автівок було суттєво більше, і вони проходили розмитнення в інших регіонах. Імовірно, деякий час черги ще будуть, але вони будуть значно менші, вважає Андрій Лебедєв.

Читайте також: На пункті пропуску «Краковець-Корчова» облаштували тимчасовий термінал для оформлення автівок

Зазначимо, що ввезення гуманітарної допомоги та автомобілів для ЗСУ проходитимуть митне оформлення в першу чергу.

У ДМС зауважують, що платежі повертаються на імпорт окремих транспортних засобів, що ввозяться громадянами. Йдеться, зокрема, про легкові автомобілі, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли, транспортні засоби, призначені для перевезення 10 і більше осіб, транспортні засоби для перевезення вантажів.

Також імпорт товарів, що ввозяться фізичними особами-підприємцями та юридичними особами незалежно від системи оподаткування, знову обкладатиметься ввізним митом. А «спрощенці» І-ІІІ групи, які не є платниками ПДВ, знову ввозитимуть товари зі сплатою податку на додану вартість.

Скасування пільгових умов на ввезення імпортних товарів та розмитнення автомобілів є вимушеним кроком, але він позитивно вплине на державний бюджет, пояснює у коментарі Tvoemisto.tv економіст Андрій Новак.

«Розуміємо, що через війну, руйнування економічних об’єктів, підприємств, через блокування портів і експорту української продукції доходи до бюджетів всіх рівнів значно зменшилися. У таких обставинах запроваджувати великі пільгові умови для імпортних товарів – це фінансово обезкровлювати самих себе, свій бюджет.

За час дії пільгового режиму в Україну було ввезено сотні тисяч автомобілів, тому вважаю, що зараз цей крок правильний, але він вимушений. Це дасть можливість отримувати десятки мільярдів гривень доходів до бюджету щомісяця», – каже експерт.

Читайте також: У Львові затримали киянина, який незаконно переправляв чоловіків за кордон

Зі слів Андрія Новака, економіку це не підніме, але дасть додаткові надходження до держбюджету. Загалом такі надходження мають тільки два джерела: перше – це податки, мита, акцизи, збори, друге – брати в борг. Натомість будь-яке скасування пільгових режимів або підвищення податкових, акцизних ставок наповнює додатково казну.

Зазначимо, що в українців буде можливість заповнити електронну декларацію та здійснити реєстрацію автомобіля у застосунку «Дія». Працювати послуга буде приблизно таким чином:

  • власник вводить VIN-код автомобіля
  • система підраховує вартість розмитнення
  • вводяться додаткові дані про машину
  • автомобіль реєструється на порталі «Дія».

 

В уряді наголосили, що такий процес займе 5 хв. Також зможуть усунути корупційну складову та маніпуляції з цінами. Формулу розмитнення визначатимуть виключно характеристики авто: об’єм, тип та потужність двигуна, вік автомобіля та його ексклюзивність.

Зазначимо, що електрокари повністю звільнені від розмитнення, а автомобілі з гібридним двигуном мають вдвічі меншу ставку. За новим законодавством, розмитнення старих автівок з великим пробігом обійдеться дешевше. Тобто чим старіший автомобіль, тим менше грошей доведеться віддати за його розмитнення.

Нагадаємо, що у пункті пропуску «Краковець – Корчова» на кордоні з Польщею вдвічі збільшили пропускну спроможність. Відтак, кількість смуг для вантажівок зросла з 4 до 10. Також там створили шість павільйонів для митного і паспортного контролю. 

Юлія Осим


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!