Від завтра українці не зможуть достроково знімати депозити

2554 0
Ухвалений Верховною Радою і підписаний президентом України Петром Порошенком Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов повернення строкових депозитів» опубліковано у газеті «Урядовий кур'єр» сьогодні, 17 червня, і вступає в дію із завтрашнього дня, 18 червня.
фото: economics.unian.ua

фото: economics.unian.ua

Згідно з текстом документу, закон дозволяє банкам не повертати депозити, розміщені на певний строк, до закінчення цього терміну, розмежувавши зобов'язання банку повертати вклад клієнта за строковими вкладами і вкладами на вимогу (поточні та карткові рахунки, депозити без певного строку) у Цивільному кодексі України.

Закон встановлює, що дострокове повернення вкладнику банківського строкового вкладу на його вимогу можливе виключно у випадках, коли це передбачено умовами договору з банком. Водночас закон передбачає безумовну вимогу до банків з вкладами на вимогу видавати вклад або його частину на першу вимогу вкладника.

Згідно з перехідними положеннями закону, його норми стосуються тільки нових договорів з банками, укладеними після набрання законом чинності. Також закон зобов'язує Національний банк привести свої нормативні документи у відповідність до нього упродовж трьох місяців.

За оцінками НБУ, закон дозволить знизити ризики банківської системи в результаті більш ефективного управління ліквідністю, оскільки проблема дострокового зняття депозитів і незабезпеченість ресурсами банківських операцій є однією з основних причин низької ліквідності і неплатоспроможності банків.
 

Джерело: УНІАН


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!