Від завтра в Україні посилюють карантин. Що зміниться

2398 0
Зміна правил торкнеться у першу чергу невакцинованих громадян.
Фото: Markus Winkler on Unsplash

Фото: Markus Winkler on Unsplash

Від завтра, 6 грудня, в Україні діятимуть посилені карантинні правила. Найбільше змін стосується правил для «жовтого» рівня епідемічної небезпеки, зокрема вони торкнуться невакцинованих українців. 

Про відповідне рішення 30 листопада повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко на брифінгу.

Читайте також: Як Сovid-19 впливає на наші органи і якої шкоди завдає. Дослідження Вloomberg

Посилення правил, перш за все, торкнеться невакцинованих громадян. Якщо раніше бізнес міг обирати, як працювати у «жовтій» зоні: не перевіряти документи про вакцинацію/негативний тест і працювати з обмеженням по площі або перевіряти документи та працювати без певних обмежень по площі, то тепер громадські чи заклади культури, ресторани, спортзали тощо можуть працювати, лише якщо весь персонал вакцинований принаймні однією дозою, має сертифікат про одужання чи негативний тест. Це ж стосуватиметься і відвідувачів.

За словами міністра, представники закладів мають не просто запитувати про сертифікат вакцинації чи перевіряти його наявність візуально на вході закладу, а зчитувати QR-код із сертифіката через додаток «Дія». Після цього на смартфоні перевіряючого покажуть статус сертифікату – чинний чи нечинний.

Без перевірки та зчитування Covid-сертифікат не вважається наданим та перевіреним. У випадку відсутності у співробітників чи відвідувачів власнику закладу загрожуватиме штраф від 34 до 170 тисяч гривень.

Читайте також: Які фактори підвищують ризик виникнення тромбозів і до чого тут вакцинація. Пояснення

Люди, які не отримали принаймні одне щеплення або не мають тесту (ПЛР, антиген), сертифікату про одужання чи протипокази, не можуть в «жовтому» рівні брати участь в проведенні будь-якого роду масових заходів (розважальних, релігійних, соціальних), не зможуть відвідувати кінотеатри, інші заклади культури. Для них будуть закриті бари, кафе, ресторани, ТРЦ. Робота банків, автозаправних станцій, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів у «жовтому» та «червоному» рівні не обмежується. Обов’язковими залишаються носіння маски та дотримання дистанції у півтора метра.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!