Відійшла у вічність українська співачка Марія Байко

2338 0
Народній артистці було 89 років.
Фото: Volodymyr Odrekhivskyi

Фото: Volodymyr Odrekhivskyi

Померла українська концертно-камерна співачка (ліричне сопрано), народна артистка України Марія Байко. Про це повідомив її син мистецтвознавець Володимир Одрехівський.

Марія Байко народилася 2 березня 1931 року. Була лауреаткою Національної премії України ім. Т. Шевченка (1976), професоркою кафедри сольного співу Львівської консерваторії ім. М. Лисенка (1982).

Вокальну освіту здобула у Львівському музпедучилищі ім. Ф. Колесси (1948-1952) та Львівській консерваторії ім. М. Лисенка (1953-1958) у класі О. Бандрівської. Паралельно закінчила курс бандури у класі B. Герасименка. З 1958 року виступала з сольними концертами та як солістка Львівської філармонії у складі терцету сестер Байко (Даниїла, Марія, Ніна).

Репертуар Марії Байко – це українські народні пісні та романси (Д. Січинський, О. та Н. Нижанківські, Я. Лопатинський, М. Лисенко, C.Людкевич, В. Барвінський, М. Колесса, А. Кос-Анатольський, Р. Сімович, М. Скорик, І. Соневицький, Б. Фільц), твори зарубіжних композиторів, таких як Б. Барток, А. Дворжак, К. Шимоновський, Й. Брамс, Р. Шуман, Е. Гріг та інші.

Активно виступала з концертами як солістка, так і у складі терцету сестер Байко в Україні, за кордоном у Європі, США, Канаді тощо.

Як солістка Марія Байко записала три пластинки «Співає Марія Байко», «Пісні Франкового краю», «О, не забудь» (старовинні романси), компакт-диск «Співаночки мої», із сестрами Байко –п’ять пластинок та компакт-диск «Співають сестри Байко».

Співачку відзначили численними державними нагородами та відзнаками, орденом «Знак Пошани», медаллю «За трудову відзнаку», почесними званнями «Заслужений артист України» та «Народний артист України», лауреат Національної премії України ім. Т. Шевченка. Також нагороджена «Орденом княгині Ольги».

 


 

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!