Відкривайте свого Вінграновського. Відео із проєкту POETY. Діалог поколінь

1153 0
Головний концерт проєкту відбудеться 8 жовтня о 19:30 у Львові, у Ennio Even Square (вул. Джерельна, 22).
Фото: POETY. Діалог поколінь

Фото: POETY. Діалог поколінь

У межах унікального музично-поетичного проєкту «POETY. Діалог поколінь» вийшло чергове відео, в якому поети Юрко Іздрик та Григорій Семенчук за модерації літературознавця Миколи Рябчука говорили про поезію та мову видатного українського поета Миколи Вінграновського. Саме цього року відзначаємо його 85-річчя.

Микола Рябчук мав честь познайомитись із Миколою Вінграновським особисто.

Читайте також: Хто така Чайка Дніпрова і що ми про неї знаємо. Відео із проєкту «Рoety. Діалог поколінь»

«Він був яскравою особистістю, яка дуже харизматично промовляла і незабутньо читала свої вірші…», – каже Микола Рябчук.

Поети окреслюють Миколу Вінграновського, як зірку в українській поезії насамперед через хист до гри зі словами.

«Він виробляє з мовою те, чого мало хто в українській поезії міг собі дозволити виробляти, а його поезія насичена тотальними експериментами. Якщо повертатись до мемотворчості, то в своєму поколінні це один з найбільших творців мемів», – зазначив Григорій Семенчук.

Юрко Іздрик долучився до дискусії через захват одним віршем Вінграновського, який він називає «модерністським, ніцшеанським, мізантропічним, аутсайдерським, песимістичним – але це тому, що він знає що відбувається в світі, як доросла та відповідальна особа.

Не люби свого сина від колиски його,

Не люби товариства від порогу його,

Не люби всього світу, себе не люби,

Не люби свого духу — домовину роби!

За словами Юрка Іздрика, мова – «це колективний винахід, структура, яка в коеволюції із людськими мізками та мемами, які вона утворює, постійно оновлюється».

Читайте також: У Львові говорили про Франка по-новому. Відео із проєкту «POETY. Діалог поколінь»

Література – це не «про що», а «як», це там, де мова говорить про мову. Наратив, або ідея – це супутні речі. Вміння відчувати мову, вміння читати та вибудовувати візуальні образи з прочитаного – це одне з нехарактерних вмінь, як музичний слух чи феноменальне візуальне обдарування, яке не так часто відбувається. 

Поезія за своєю суттю «набагато ближче до музики, адже народжується не з гри сенсами, а з гри звучаннями і ритміками, в другу чергу – з гри образами».

Поезія – «не торгівля смислами, а торгівля емоціями. Що краще поезія, то складніший комплекс емоцій вона здатна передати.

Як зазначають поети, любовна і патріотична лірика у Миколи Вінграновського переплетені, часто неможливо відчитати – де закінчується жінка і починається Україна.

Цю жінку я люблю. Така моя печаль.

Така моя тривога і турбота.

У страсі скінчив ніч і в страсі день почав.

Від страху і до страху ця любота.

Читайте також: Від Українки до Тичини. У Львові починається музично-літературний проєкт POETY

Тут з одного боку про страх зізнатись в любові до України через політичну ситуацію, а з іншого, як говорить Григорій Семенчук, цитуючи самого Вінграновського: «Микола жінок боявся, а України не боявся».

У мистецтві він вперше дебютував саме як актор і режисер, а вже потім – як автор. Власне, коли Вінграновський почав писати вірші, він вже був достатньо знаним актором. В свого майстра, Довженка, Вінграновський навчився, наприклад, уваги до деталей.

Про спостережливість вчителя розказує Грицько Семенчук: «Свого часу мав дуже модні балетки. Та балетки зносились і Микола перев’язав їх мідним дротом і так приїхав до Києва і єдиний, хто помітив цей мідний дріт, був Довженко».

Тексти співдіють з нами, тому для кожного з нас вони завжди різні. Для Юрка Іздрика Вінграновський один, для Григорія Семенчука – інший, а для Миколи Рябчука – ще  інший.

Проєкт «POETY. Діалог поколінь», ідейною натхненницею та головною виконавицею якого є українська музикантка Соломія Чубай, присвячений власне тому, щоб розкрити постаті класиків української поезії по-новому. У 2021 році свої ювілеї святкували б, серед інших, Юрій Клен, Дніпрова Чайка, Іван Франко, Микола Вінграновський, Леся Українка та Павло Тичина, до них доєднується також батько Соломії, як символічний об’єднуючий елемент – Грицько Чубай. 

У межах проєкту відбудуться кілька відеодискусій із поетами-сучасниками, а у підсумку створять унікальний музичний альбом, у якому оживе поезія. Поезія звучатиме у супроводі симфонічного оркестру «INSO-Lviv» під керівництвом диригента Євгена Крука, музикантів Ігора Гнідина, Андрія Кохана, Тома Луголообі та Сашка Главацького – голосом Соломії Чубай.

Концерт відбудеться 8 жовтня о 19:30 у Львові, у Ennio Even Square (вул. Джерельна, 22). Проєкт реалізується за підтримки Українського Культурного Фонду. Квитки можна придбати тут.

Партнерська публікація


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!