Правоохоронці фіксуватимуть обшуки на відео

1317 0
Норма про фіксацію судових засідань почне діяти за рік.
Фото: aimg.sk

Фото: aimg.sk

Сьогодні, 7 грудня, у набула чинності норма про обов’язкову відеофікацію процесу обшуків правоохоронцями. Про це повідомляє інформагенція «Українські новини».

Напередодні відповідне законодавство опублікували в офіційному виданні Верховної Ради «Голос України», а наступного дня, тобто віднині, документ набув чинності.

Читайте також: В Україні змінили правила отримання посвідчення водія

Згідно з законом внесли зміни до Кримінального процесуального кодексу і встановили, що під час досудових слідчих дій автоматична аудіо- та відеофіксація судового засідання і процесуальних дій є обов’язковою. Винятком є випадки, коли в судді розглядають негласні слідчі дії, наприклад розшук.

Під час обшуків у помешканні обов’язковою є присутність адвоката. У разі порушення норм усі докази, отримані при обшуку, визнають недійсними.

Також цим законом забороняється тимчасове вилучення електронних інформаційних систем або їх частин, крім випадків, коли вони необхідні для проведення експертного дослідження.

Читайте також: В Україні прийняли закон із протидії домашньому насильству

Також Кабінет Міністрів України створює комісію з представників органів державної влади, правоохоронних організацій, із метою узагальнення відомостей про порушення прав чи законних інтересів громадян правоохоронцями органів державної влади і визначає термін її дії.

Нагадаємо, 16 листопада Верховна Рада проголосувала за закон про обов’язкову відеофіксацію судових засідань та обшуків приміщень. Норма про відефіксацію судових засідань набуде чинності 1 січня 2019 року.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!