Відомі львів’яни на один день перевтіляться у кельнерів

2228 0
«Подаруй кельнеру квітку!» – під цим гаслом 21 травня у Львові вже всьоме відзначатимуть День кельнера. Мета святкувань – підвищити престиж професії офіціанта та спонукати молодь до навчання у цій сфері. Як відзначає виконуючий обов’язки начальника управління економіки ЛМР Вікторія Довжик, це свято не має аналогів у світі.
фото: www.032.ua, zaxid.net, organic.ua

фото: www.032.ua, zaxid.net, organic.ua

Так, з нагоди відзначення Дня кельнера, о 12:00 годині в актовому залі Личаківської районної адміністрації (вул. К. Левицького, 67) (місце уточнюють) відбудеться мотиваційний виступ «Від кельнера до керівника ресторану» та відзначення найкращих кельнерів закладів готельно-ресторанного бізнесу Львова 2015 року. А з 18:00 до 21:00 у низці закладів готельно-ресторанного бізнесу Львова власники та керівники особисто працюватимуть кельнерами. Ввечері ж у нічному клубі «Метро» (вул. Зелена, 14) відбудеться вже традиційна «Кельнер-паті».

 Ідейний натхненник свята, ресторатор Вардкес Арзуманян ділиться планами на майбутнє – прагне надалі не просто розвивати такі святкування у Львові, а й поширити досвід на всю Україну.«Приємно, що сьогодні про це свято знають не лише тут. І дуже хотілося б звернутись до колег в Україні – щоб цей день став святом не тільки для львівських кельнерів, щоб в інших містах взяли приклад зі Львова або ж просто відпускали своїх працівників на цей день на наше святкування», – зазначає Вардкес Арзуманян.

Цікаво, що офіціантами в ресторанах Львова працюватимуть не лише власники закладів, а й зірки шоу-бізнесу. Зараз організатори свята домовляються про участь з відомими співаками, теле- та радіоведучими. Так, погодились на день стати кельнерами професор Олександр Фільц, культуролог Олесь Дзиндра, бізнесмен та співвласник компанії Softserve Тарас Кицмей, тривають перемовини з «Піккардійською Терцією», Олександром Божиком та іншими.

 Цьогоріч представники ЗМІ також долучаються до свята – вже не лише як спостерігачі, а й як повноцінні учасники процесу. «Професія кельнера є дуже важливою для Львова, її однозначно потрібно популяризувати», – розповів радіоведучий Андрій Чемес, який у День кельнера також спробує себе у ролі офіціанта. Зізнається – певний час вже працював кельнером – щоправда, не у Львові, а в Нью-Йорку, в рамках студентської програми. Ще тоді для себе відкрив складність такої роботи – і фізичну, і моральну втому, адже постійно маєш справу з людьми.

Долучаться до відзначення Дня кельнера й інші журналісти, зокрема – Володимир Беглов та ведучий радіо «Люкс» Андрій Жолоб, який працюватиме барменом у «Бігос-пабі», тощо. Новинкою у святкуванні Дня кельнера має стати конкурс серед журналістів у висвітленні заходів, написанні матеріалів про історії окремих кельнерів чи кельнерства у Львові загалом. Як нагороду пропонують вечерю в ресторані.

«Ми запропонували, а ресторатори підтримали. Зокрема, ми б дуже хотіли, щоб в медіа висвітлили історію львівських кельнерів. Журі визначить найкращий матеріал, а подарунком для переможця буде вечеря в ресторані на суму від 1000 грн – залежно від кількості учасників, які долучаться до формування призового фонду», – розповідає представник Клубу Галицької Кухні Всеволод Поліщук.

Відтак, організатори дійства закликають львів’ян та гостей міста, які 21 травня завітають у ресторани та кав’ярні, подарувати своєму кельнеру або кельнерці весняну квітку, подякувавши таким чином за їхню працю.

Опублікувала Наталія Середюк

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!