Відреставрований 130-річний вітраж повернули до львівського храму

1253 0
Вітраж захистили спеціальним захисним склом.
Фото: ЛМР

Фото: ЛМР

У Львові відреставрували та повернули на фасад храму св. Іоана Золотоустого унікальний округлий вітраж, який зображує Непорочне Зачаття. Вітраж захистили спеціальним захисним склом. Над його відновленням працювала майстриня Марія Шумська-Барвінок. Про це повідомили у пресслужбі ЛМР.

Читайте також: У Львові реставрують старовинний вітраж із храму Святого Іоана Золотоустого

Ще на початку березня група реставраторів під керівництвом Руслани Герман провели заходи щодо убезпечення найцінніших елементів пам’ятки від можливих пошкоджень внаслідок воєнних дій. Великі вітражі у вівтарній частині закрили спеціальними захисними конструкціями. А от круглий вітраж над входом довелося демонтувати, оскільки його стан не дозволяв здійснити захист на місці.

Нагадаємо, у Львові чотири вітражі демонтували зі сходової клітки будинку-пам’ятки місцевого значення, що на вул. Князя Романа, 34, і і працюють над їх відновленням. Реставрацією займається майстриня Марія Шумська-Барвінок. 

Для довідки

Храм святого Іоана Золотоустого, колишній костел Найсвятішого Серця Ісусового і монастир францисканок, розташований на вул. М. Лисенка. Автор проєкту – архітектор Юліан Захарієвич. У інтер’єрах збереглись усі три вітражі, виготовлені у Мюнхені фірмою Ф. Маєра у 1887-1889 рр. Центральний – зображує Найсвятіше Серце Ісуса, бокові вітражі присвячені св. Меланії і Архангелові Михаїлу. Вітраж у круглому вікні на фасаді церкви зображує Непорочне Зачаття.

Антоніна Костик

Фото: ЛМР

________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми - про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста– дивіться на нашому YouTube-каналі.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!