Відтепер сімейні лікарі в Україні можуть набирати пацієнтів понад норму

8608 0
Проте робота з додатковими пацієнтами оплачуватиметься інакше – з понижувальним коефіцієнтом.
Фото: luxnet.ua

Фото: luxnet.ua

Від учора, 10 січня, сімейні лікарі, які набрали максимальну кількість декларацій, мають технічну можливість підписати угоду з додатковими пацієнтами. Про це повідомляє прес-служба МОЗ.

Як писало Tvoemisto.tv, сімейні лікарі часто стикались зі ситуацією, коли набирали максимальну кількість декларацій і не знали, що робити з іншими охочими або, наприклад, з дітьми, що мали народитись у їхніх пацієнтів.

Читайте також: Неймовірно, але факт. Які аналізи стануть безкоштовними в Україні та як це працюватиме

МОЗ встановило, що оптимальний обсяг практики для терапевта – 2000 декларацій, для сімейного лікаря – 1800, для педіатра – 900. Це мало дозволити пацієнту отримати якісні медичні послуги, а з іншого боку – забезпечить лікарю гідну оплату його роботи.

Тепер лікарі можуть мати більше пацієнтів, що особливо актуально у сільській місцевості та в маленьких містечках. Але, наголошують у МОЗ, обслуговування додаткових пацієнтів оплачуватиметься інакше.

Читайте також: Як підписати декларацію з лікарем. Покрокова інструкція

Якщо кількість пацієнтів перевищуватиме рекомендований ліміт до 10%, обслуговування цих пацієнтів буде оплачено за тарифом 370 грн/рік на людину, без застосування вікових коефіцієнтів. Якщо ж кількість декларацій перевищуватиме оптимальну більше, ніж на 10%, то вони будуть оплачені за тарифом 370 грн/рік на людину із застосуванням понижувальних коефіцієнтів, без застосування вікових коефіцієнтів:

  • від 110% + 1 декларація до 120% – коефіцієнт 0,8;
  • від 120% + 1 декларація до 130% – коефіцієнт 0,6;
  • від 130%  + 1 декларація до 140% – коефіцієнт 0,4;
  • від 140%  + 1 декларація до 150% – коефіцієнт 0,2;
  • від 150%  + 1 декларація і всі наступні – коефіцієнт 0.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!