Відтепер усі громадські простори в Україні проектуватимуть з тактильною плиткою

2779 0
Про це ідеться в ДБН про «Інклюзивність будинків і споруд», що набрали чинності з 1 квітня.
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

Із 1 квітня усі нові громадські простори в Україні повинні проектувати з тактильною плиткою та іншими елементами доступності для людей із порушеннями зору. Про це повідомили в прес-службі Мінрегіонбуду.

Читайте також: Мінрегіон унормував вимоги до пандусів

«У нових ДБН щодо інклюзивності вперше введені обов’язкові вимоги щодо влаштування тактильної плитки та інших елементів доступності для людей з порушеннями зору: тактильних інформаційних покажчиків зі шрифтом Брайля, аудіопокажчиків, візуальних елементів доступності тощо», – каже заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Лев Парцхаладзе.

Згідно з новими ДБН, доступне середовище повинно бути забезпечене засобами орієнтування, отримання інформації. Ідеться про тактильні елементи доступності, візуальні, аудіпокажчики.

У нормах прописані необхідні вимоги, параметри та технічні характеристики щодо влаштування цих елементів доступності, наведені приклади та схематичні малюнки.

Читайте також: На Пекарській у Львові з'явиться новий громадський простір

Тактильна плитка встановлюється для попередження людей з порушеннями зору про різні види небезпеки або перешкоди на шляхах руху до об’єктів або безпосередньо на них. Ідеться про громадські заклади, соціальну та інженерно-транспортну інфраструктуру, їх інтер’єр. У місці розміщення тактильної плитки заборонено розташовувати об’єкти або перешкоди. Наприклад, каналізаційні решітки, люки, стовпи, обмежувачі руху транспорту тощо. Тактильні смуги повинні застосовуватися 3-х типів:

  • Попереджувальна – для попередження про бар’єр, небезпеку, перешкоду;
  • Направляюча – забезпечує вільне орієнтування для пошуку необхідного та безпечного напряму руху;
  • Інформаційна – нею позначається про початок та закінчення, а також місце зміни напрямку руху направляючої смуги, поворот чи розходження її в різні боки, початок наземного/підземного пішохідного переходу (перехрестя).

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!