Відтепер за домашнє насильство можна потрапити за ґрати на 2 роки

3604 0
Відповідний закон набув чинності в повному обсязі.
Фото: ottenpenna.co.uk

Фото: ottenpenna.co.uk

Ухвалений в грудні 2017 року закон про протидію домашньому насильству від сьогодні, 11 січня, повністю набув чинності. Рік тому набула чинності норма документа про обтяжуючі обставини.

Тож тепер, згідно із законом, за вчинення домашнього насильства суд може призначити покарання: від громадських робіт на строк від 150 до 240 годин або арешту на строк до 6 місяців до обмеження волі на строк до 5 років або позбавлення волі на строк до 2 років.

Читайте також: На Львівщині з'являться мобільні бригади допомоги постраждалим від насильства

«Домашнім насильством» вважаються усі акти фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, вчинені між колишнім чи теперішнім подружжям або людьми, які разом живуть чи жили. Закон передбачає, що стороні, яка скоїла насильство, буде заборонено телефонувати та листуватись з потерпілим, наближатись до нього на певну відстань.

Закон передбачає і нове визначення терміну «зґвалтування». Тепер таким вважається вчинення дій сексуального характеру без добровільної згоди. Раніше ж ішлося про сексуальні стосунки зі застосуванням фізичної сили та погроз або використання безпорадного стану жертви.

Читайте також: В Україні ввели штрафи за булінг у школах та дитсадках

Також законом встановлюється кримінальна відповідальність за примус до шлюбу. Примушування до вступу в шлюб, до продовження примусово укладеного шлюбу, до вступу в співжиття без укладення шлюбу, до продовження такого співжиття, примус до переїзду в іншу країну з однією з вищезазначених цілей караються арештом на строк до 6 місяців або обмеженням або позбавленням волі на строк до 3 років.

Детальніше із законом про протидію домашньому насильству можна ознайомитись на сайті ВРУ.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!