Від завтра в Україні нараховуватимуть аліменти по-новому

1979 0
Закон про зміну системи призначення аліментів на дітей Президент підписав 7 червня.
Фото: timetoast.com

Фото: timetoast.com

З 8 липня набирає чинності закон, який передбачає зміни у вітчизняне законодавство щодо системи нарахування аліментів на дітей після розлучення батьків, інформує ТСН.

Мінімальний розмір виплат збільшили з 30% до 50%. Якщо розмір доходів невідомий, батько або мати має заплатити 50% від прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку: від 713 грн – для дітей до 6 років, від 888 грн – для дітей від 6 до 18 років.

Читайте також: В Україні зросла мінімальна зарплата. На що це вплине?

Якщо доходи відомі – розмір аліментів становить чверть заробітку. На двох дітей сума може бути збільшена до 1/3 заробітку, на трьох дітей і більше – до 50%. Верхня межа – 10 прожиткових мінімумів на дитину певного віку, тобто 14-18 тис. грн.

Вимагати виплати має право той з батьків, хто проживає з дитиною. У Сімейному кодексі прописали, що аліменти є 100-відсотковою власністю дитини. Тобто той, хто платить, має право вимагати фінансовий звіт по кожній витраті. Судові тяганини скоротили до трьох днів – протягом цього часу суд має визначити точну суму виплат. До уваги беруть не лише офіційну зарплатню, а й інші доходи, які зможе підтвердити стягувач аліментів.

Нагадаємо, що з травня в Україні збільшили прожитковий мінімум.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!