Віллу на Свєнціцького занесуть до реєстру нерухомих пам’яток

1814 0
У міській раді кажуть, що не видаватимуть дозволи на будівництво нового будинку на місці вілли.
Фото: e-dem.in.ua

Фото: e-dem.in.ua

Віллу «Люсія» у Львові, на вулиці Свєнціцького, 16 рекомендували занести до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Про це повідомляє прес-служба ЛМР із посиланням на заступника міського голови з питань розвитку Андрія Москаленка. 

«Ми отримали лист-відповідь від Міністерства культури України та витяг з протоколу засідання експертної комісії з розгляду питань занесення об’єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. У них йдеться, що будинок на вул. Свенціцького, 16 буде занесений до Державного реєстру нерухомих пам’яток України», – розповів Андрій Москаленко.

Читайте також: Вілла на Левинського та її мешканці. Фоторепортаж

За його словами, занесення вілли до Держреєстру заради збереження будівлі зініціювали ще торік восени. На початку зими будівлю накрили, аби убезпечити її від завалу. На його думку, опікуватися станом будівлі має власник, оскільки приміщення перебуває у приватній власності. 

«Цей крок, який ми зробили, підсилює нашу вимогу до власника, щоб він привів цей будинок до пуття і щоб там була пам’ятка. Станом на сьогодні я не бачу сенсу вести перемовини з власником, коли ми домовляємося до кількох пунктів, а вони не виконуються», – розповів у коментарі Tvoemisto.tv Андрій Москаленко.

Читайте також: Віллу на Уласа Самчука хочуть перетворити на готель

Натомість голова ОСББ «Свєнціцького,16» Ігор Скробацький переконаний, що документи, які міська влада подавала до Міністерства культури для внесення будівлі до Держреєстру пам’яток нерухомого майна, вносили з порушеннями, і власники будинку вже подали відповідний запит до Мінкультури.

За словами Ігоря Скробацького, будинок кілька десятків років перебуває у занедбаному стані, і два мешканці потребували відселення і перебували на черзі на квартири. Технічний стан будинку плачевний, і відновити його повністю неможливо. 

«За останніми висновками, будинок перебуває в аварійному стані. Якщо б вони подали фотофіксацію, технічний стан будівлі, акт обстеження технічного стану та даху будинку, який стоїть зараз, навряд чи їм видали такі документи», – розповів у коментарі Tvoemisto.tv Ігор Скорбацький.

Наразі власник пропонує кілька варіантів оновлення будівлі. Один із них – на першому поверсі новобудови встановити фасад і дах будинку, який стоїть зараз.

Читайте також: У Львові відремонтують церкву святої Параскеви П’ятниці

Нагадаємо, власники будинку звернулися до міської влади щодо погодження історико-містобудівного обґрунтування на будівництво багатоквартирного будинку, а віллу знести. Виконком відмовився надати ці обмеження, відтак співвласники подали до суду і Галицький районний суд зобов’язав управління видати позитивний висновок щодо спорудження нового будинку.

Наприкінці минулого року міська влада встановила накриття на будинку, проте за кілька днів у будівлі завалився дах та обвалилася стеля. Тоді у міській раді заявили, що документів на будівництво нового будинку на місці вілли не видаватимуть. 

Вікторія Ейсмунт


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!