«Він загинув, боронячи усіх нас». Спогади про випускника УКУ Тараса Гайдука, який поліг у бою за Україну

2551 0
Прощання з Героєм відбудеться 11 березня.
Фото: zakarpattya.net.ua

Фото: zakarpattya.net.ua

На війні проти російського окупанта, у бої за Україну загинув 31-річний Тарас Гайдук – випускник магістерської програми з історії Гуманітарного факультету Українського католицького університету. Люди зі спільноти Гуманітарного факультету згадують про Тараса Гайдука, як про відважного патріота, який за покликом серця пішов на захист українського світу, повідомляє УКУ.

У період магістерських студій Тарас був старанним студентом, займав активну громадянську позицію, був товариським і життєрадісним. Після навчання став екскурсоводом, був громадським активістом, зосередженим на збереженні природної та культурної спадщини рідної Закарпатської області.

Читайте також: У боях за Україну загинув випускник УКУ

За словами професора Вадима Задунайського, Тарас Гайдук був його першим магістрантом на історичній програмі Гуманітарного факультету УКУ.

«Тарас представив тему планованого дослідження «Русинофільство в Чехословацькій республіці міжвоєнної доби». Робив він це із запалом, але досить інтелігентно та виважено, що свідчило про глибоке внутрішнє переконання щодо актуальності вивчення цієї складної і досить заполітизованої тематики», – каже професор.

Тарас старанно вивчав різноманітні джерела та літературу й намагався уникати заангажованості, що є завжди цінним для дослідника. За словами Вадима Задунайського, Тарас ділився своїми міркуваннями щодо гібридної війни Росії проти України та про готовність зі зброєю в руках долучитися до захисту Батьківщини у разі потреби.

«Ці слова худорлявого інтелігентного юнака були досить переконливими та позбавленими зумисного пафосу. Минуло 6 років, і Тарас зі зброєю в руках став на захист України. І загинув, боронячи усіх нас. Він був щирою, чесною, порядною, розумною і сміливою людиною…», – додає професор.

Випускник історичної програми УКУ Михайло Мартиненко каже, що росіяни вбили його друга, з яким вчилися в університеті.

Читайте також: На Львівщині попрощалися з поліцейським, який загинув у бою з російськими окупантами

«Ще зовсім недавно, до вторгнення, ми з ним говорили. Не можу повірити, що він загинув… В душі не лишилось нічого, крім холодної люті і бажання помсти…», – каже він.

Ще один випускник історичної програми УКУ Олексій Чеботарьов зазначив, що усі, хто знає Тараса Гайдука, найперше згадають його запал, допитливість, наполегливість, вміння зберігати оптимізм у будь-якій ситуації.

«В колегіумі Тараса знали ледь не всі. Він завжди був серед людей, сміявся, спілкувався, пригощав сусідів домашнім закарпатським вином. Він не любив львівських жартів про закарпатців, хоча б тому, що для нього всі умовні регіональні поділи були не важливі. Він був патріотом Закарпаття, але цінним для нього був кожен закуток нашої країни», – каже Олексій Чеботарьов.

За його словами, Тарас дуже хотів написати історію Закарпаття, вболівав за збереження історичної спадщини і, якби не війна, то певно зараз би дописував книжку про русинофільство в Чехословаччині чи про міжетнічні стосунки в Карпатській Україні.

«Його загибель – це втрата для всіх нас, усіх хто знав і любив Тараса, але перш за все – для його рідних, яким я невимовно співчуваю», – каже випускник УКУ.

Прощання з Героєм відбудеться завтра, 11 березня, о 13:00 год. на пагорбі Слави в Ужгороді.

Вчора, 9 березня, у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла сьогодні, попрощались із трьома військовослужбовцями, які полягли за Україну в бою з російськими окупантами – Василем Вишиваним, Дмитром Котенком та Кирилом Морозовим. Учора, 8 березня, громада Львівщини провела в останній путь двох бійців 80-тої окремої десантно-штурмової бригади Віктора Дудара та Івана Коверзнева, які спочили на Личаківському цвинтарі у Львові.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!