Київ

Військове меморіальне кладовище можуть облаштувати у Биківні

1201 0
Попередню ідею, що передбачала розміщення меморіалу на Лисій горі, остаточно відхилили
Биківнянські могили. Фото: Wikimedia Commons

Биківнянські могили. Фото: Wikimedia Commons

Національне військове меморіальне кладовище, яке хотіли облаштувати на Лисій горі, можуть розмістити в Биківні під Києвом. Про це повідомляє активіст Дмитро Перов.

За його словами, уряд і Мінветеранів на сьогодні розглядають цей варіант як найбільш імовірний.

Попередню ідею, що передбачала розміщення меморіалу на Лисій горі, остаточно відхилили після додаткових консультацій з експертами й активістами.

Перов уточнює, що згідно з ескізом, нове військове кладовище матиме три зони, а його загальна площа становитиме більше 100 гектарів.

У коментарі виданню «Хмарочос» він уточнив, що уряд також розглядає варіанти розміщення кладовища на ВДНГ, у Берковцях, Гарному й Чайках (Святошинський ліс). 

Нагадаємо, у жовтні 2022 року Київрада ухвалила проєкт рішення про створення Національного меморіального військового кладовища на території урочища Лиса Гора.

Однак активісти «Української природоохоронної групи» виступили проти будівництва. Вони зазначили, що на території природно-заповідного фонду заборонені будівельні роботи. На території Лисої Гори є понад 30 рослин і тварин, занесених до Червоної книги, а також вікові дуби, які мають індивідуальний статус природно-заповідного фонду. 

Також у листопаді 2022 року природоохоронна організація «Київський еколого-культурний центр» (КЕКЦ) запропонувала п'ять вільних ділянок землі для розміщення Національного військового меморіального кладовища замість урочища «Лиса Гора».

Петиція активістів, що набрала необхідні 6 тисяч підписів, була відхилена. Водночас Земельна комісія Київради проголосувала за відмову від побудови військового кладовища на Лисій горі, а прем'єр-міністр Денис Шмигаль дав доручення міському голові Віталію Кличку шукати інше місце для будівництва. 

Читайте також: Вознесенські печери отримали охоронний статус від Києва

Місцевість Биківня розташована на північно-східній околиці Києва в Деснянському районі поблизу автостради Київ – Бровари. Там розташоване найбільше в Україні місце поховання жертв масових політичних репресій, а також місце розстрілу польських офіцерів зі «списку латинського» (раніше тут був об’єкт спецпризначення НКВС). У 1994 році заснували Биківнянський меморіальний комплекс жертвам комуністичного режиму, який є національним історико-меморіальним заповідником.

Як повідомив заступник міністра у справах ветеранів Олександр Порхун, будівництво Національного військового меморіального кладовища планують почати навесні 2023 року.

За його словами, план-проєкт меморіального кладовища буде оприлюднено після проведення архітектурного конкурсу, який наразі ще не оголосили.

«Невеликі ескізи та начерки є. Ми плануємо його зробити на кшталт Арлінгтонського цвинтаря. Усі нормативно-правові акти схвалені Кабінетом Міністрів щодо одноманітності поховань, одноманітності надгробних табличок», - сказав Порхун.

Державний бюджет на 2023 рік передбачає 65 млн грн на будівництво та утримання Національного військового меморіального кладовища.

Станіслав Нестеренко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!