Військові отримають два безпілотники, зроблені на Львівщині

2918 0
Троє мешканців Львівщини – авіалюбителі Валерій, Ярослав та Володимир – представили військовослужбовцям варіанти безпілотних апаратів, які можна використовувати для розвідки місцевості.
Фото: МОУ

Фото: МОУ

Про це інформує Регіональний медіа-центр МО України, пише Львівський портал.

«Ідея створення БПЛА-розвідника не виникла спонтанно. До дій нас спонукав телесюжет, як у Дніпропетровську активісти запропонували армії безпілотник власного виробництва, який коштує удвічі дешевше за іноземні аналоги. Але ми, у свою чергу, придумали, як зі звичайного, практично, іграшкового, літака зробити недорогу розвідувальну машину», – розповідають чоловіки.

Для цього потрібно прилаштувати на безпілотний літак спеціальну відеокамеру і налагодити передавання відеосигналу, додають вони. Таку схему вже випробували на серійних авіамоделях (БПЛА).

«Модель, яку ми запропонували армійцям, називається «Хантер», – розповідають розробники. – Цей літак може підніматися у повітря на висоту до 3,5 км, а дальність польоту до 20 км».

Заряду акумулятора вистачає на 2,5 години перебування у повітрі. Аеродинамічні якості літального апарату дозволяють здійснювати політ у режимі планера і він має систему автоматичної стабілізації, тож керувати ним неважко. На «борту» можна розмістити модулі GPS та автопілота. Це дозволить йому летіти за заздалегідь заданим курсом на визначеній висоті та швидкості і повертатися на місце старту. Відеокамера передає інформацію в режимі реального часу на пульт оператора – це координати та відеозображення. Також зняти інформацію можна після польоту з накопичувача.

Камер можна прилаштувати декілька. Збити такий літак складно, кажуть розробники, адже його розміри невеликі (розмах крил до 1,8 м) і швидкість доволі велика для прицілювання. Корпус БПЛА виготовлений з пінопласту, аби його збити – треба пошкодити акумуляторну батарею або електронний блок керування.

«Такі літальні апарати на передовій нам були б у пригоді, – розповів Максим, офіцер окремої аеромобільної бригади. – Картинки, яку показує відеокамера у режимі реального часу, достатньо, щоб визначити координати цілі і вести цілевказання, а також – побачити скупчення чи пересування техніки та живої сили противника».

Зібрати такі БПЛА можна із стандартних комплектуючих, які можна замовити навіть через інтернет-магазини. За попередніми розрахунками, вартість комплекту такого БПЛА становить близько 3 тис. доларів США, але може коливатися залежно від комплектації. Найдорожчим елементом є відеокамера.

Два апарати авіамоделісти за свої кошти вже зібрали і готові передати військовим.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!