Владика Венедикт про Львів, служіння та переїзд до Чикаго

3667 0
Владика Венедикт (Алексійчук) невдовзі переїде до США та очолить Чиказьку єпархію. Під час прес-брифінгу він розповів про свої очікування від нового призначення. Tvoemisto.tv занотувало найважливіше.
фото: vgolos.com.ua

фото: vgolos.com.ua

Якщо поглянути на наше життя (кожен із нас вже трохи того життя прожив, принаймні якийсь шмат), ми десь все це життя вкладаємо: часом вірно, часом – невірно. Я у своєму житті старався завжди робити це якнайкраще. А кажучи християнськими словами – завжди пробував шукати Божу волю. І це не було завжди легко і просто. Звичайно, Божа воля, як для мене, пізнається в особливий спосіб – у молитві. В опосередкований спосіб – через обставини.

Будь-яке служіння, будь-яка влада – це ніколи не є легко. Навіть у церкві це тяжко. Тому, після одинадцяти років служіння в Унівській лаврі я трохи хотів побути звичайним монахом. Але Бог тоді в інше місце мене покликав, з подання митрополита Ігоря, за рішенням синоду, з благословенням святішого отця, мене покликали сюди, до Львова, до Львівської архиєпархії.

Читайте також: Чому милостиня – це не лише гроші? Три думки владики Венедикта

Львів для мене був знайомим, але священиків спочатку знав мало. Тому я так поволі входив в ту львівську дійсність і завжди чувся тут добре, комфортно, мило... і ніколи не думав, що буду десь в іншому місці. Але завжди старався сприймати все як Божу волю.

У Чикаго я був раз в житті. Щиро признаюсь: був лише один день. Місто для мене не є знайомим, священиків можу на одній руці перерахувати, яких знаю. Але я також хочу приймати це як із рук Божих. Дуже часто повторюю, що в житті немає випадковостей. Я також певний, що Бог чомусь мене провадить до Чикаго.

Можу казати гарні слова, що буду служити там – це є правда, я покликаний до служіння. Звичайно, мене завжди питають, які маю плани. Я маю закінчену медичну освіту. Коли приходить якийсь хворий, переступає поріг, лікар не має планів, як його лікувати, правда? Спочатку він має поговорити з цією особою, дізнатися більше про неї, а тоді призначити лікування. Так само і мій підхід в житті був дуже простий, складався з трьох речей: перше – побачити, друге – зрозуміти, що там діється, лише тоді третє – діяти.

Я також часто повторюю, що не є із харизматичних лідерів, не є спаситель для Чиказької єпархії. Я не робитиму там переворотів, перемін чи реформ. Але люблю завжди співпрацювати з людьми. Бо я люблю, як модерний світ каже, працювати в команді – у взаємодоповнюючій команді, де кожен виконує якусь функцію. Тому дуже надіюся на велику співпрацю зі священиками, із вірянами, які там будуть. Хочу завершити словами Іоанна Златоустого, які він казав: «Слава Богу за все те, що діється у моєму житті».

Нагадаємо, Папа Франциск призначив владику Венедикта (Алексійчука) Правлячим єпископом єпархії Святого Миколая УГКЦ із осідком у Чикаго, США. Українська Греко-Католицька Єпархія святого Миколая в Чикаго входить до Філадельфійської митрополії та є її найбільшою частиною з огляду на територію, охоплюючи території північних, центральних та західних штатів країни. Вона була заснована 1961-го року та, згідно з даними «Annuario Pontificio 2017», станом на минулий рік нараховувала приблизно 50 парафій, надаючи духовну опіку понад 10 тисячам вірних. 

Підготували Марія Стахів, Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!