Міськрада Львова подає до суду на підприємця, що зруйнував частину елементів давньої кам'яниці

1738 0
Власник приміщень не лише зруйнував архітектурні елементи, а й хотів захопити частину двору загального користування.
Фото: ЛМР

Фото: ЛМР

У будинку на площі Ринок, 40 у Львові, що є пам'яткою національного значення, власник під час самовільних будівельних робіт зруйнував частину архітектурних елементів. Після того, як виявили незаконні роботи, міське управління історичного середовища зупинило їх, а власника оштрафували. Тепер він оскаржує штраф у суді. 

Джерело: Наталія Алєксєєва у Facebook, пресслужба ЛМР

«Площа Ринок, 39- 40 – пам'ятка культурної спадщини національного значення, але для власників це лише бізнес. У серпні розпочали незаконну реконструкцію – міськрада порушення зафіксувала, наклала штраф і роботи зупинились. Власники визнали провину, заявляли, що готові пройти всі процедури і сплатити штраф, але слова розбігаються з ділом.... Ситуація типова і, на жаль, застаріле законодавство і централізоване управління у цій галузі не сприяє ефективному вирішенню», – написала Наталія Алєксєєва.

Читайте також: У Львові за 4 млн грн продали приміщення у пам'ятці архітектури на площі Ринок

За виявлені порушення власника приміщень – ТзОВ ВКК «ПФ – Онікс» оштрафували на 170 тисяч гривень. Також місто звернулося у поліцію і в Міністерство культури та інформаційної політики України. Однак власник оскаржує накладений штраф у судовому порядку. У міськраді зазначили, що поліція кримінальне провадження не відкрила, а скерувала матеріали справи в Інспекцію ДАБК, яка насправді не має повноважень щодо пам'яток національного значення.

Начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко повідомила, що міська рада звернулася до суду щодо відновлення пам’ятки.

Читайте також: У Львові проведуть масштабну реконструкцію колишнього будинку побуту на Чорновола. Візуалізація

«Ця компанія викупила на аукціоні комунальні приміщення Львівської міської ради. У будинку на пл. Ринок, 40 без жодних дозволів демонтували частину офіцини, зруйнувавши дерев’яні перекриття. Штраф у 170 тис. грн, який вони оскаржують, – дуже м’яке покарання, бо вони знищили цінні архітектурні елементи, зокрема різьблені балки. І це після того, як уклали охоронні договори, де зобов’язалися зберігати пам’ятку. Тобто вони розуміли, що роблять», – каже вона.

За її словами, власник не тільки зруйнував пам’ятку на пл. Ринок, а й хотів захопити частину двору загального користування. Зокрема, у дворі будинку почалися земляні роботи. 

За даними аналітичної системи YouControl, ТзОВ «Виробничо-комерційна компанія ПФ ОНІКС» займається оптовою торгівлею деталями та приладдям для автотранспортних засобів, а також деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням. Кінцевими бенефіціарними власниками є Богдан Вішка та Мирослав Вус.

Для довідки 

Будинок № 40 на пл. Ринок – Кам'яниця Зухоровичівська – споруджений у XVII ст. У другій половині XVIII ст. належав монастирю св. Онуфрія. У 1773 році на замовлення члена Ставропігії королівського поштмейстера Антона Дейми будівля була перебудована і прикрашена фігурами атлантів. 

Юлія Осим

Фото: ЛМР

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!