Влітку аналізи на рак стануть безкоштовними

5548 0
Програма «Безкоштовна діагностика» запрацює з 1 липня.
Фото: vynohradivnews

Фото: vynohradivnews

Із літа українці зможуть пройти безкоштовний тест на онкологічні захворювання. Про це на засіданні уряду 3 квітня повідомила очільниця МОЗ Уляна Супрун, пише УНН.

Читайте також: Нові правила для лікарів і пацієнтів: що варто знати. Інфографіка

«У гарантованому пакеті послуг первинної ланки є скринінгові тести на рак. Цього літа ми з урядом будемо розвивати програму "Безкоштовна діагностика", будуть додаткові тести щодо раннього виявлення», – сказала Уляна Супрун.

За її словами, в Україні дуже високий рівень смертності від онкозахворювань саме через пізню діагностику. При цьому вона додала, що з літа кожен українець, який має свого сімейного лікаря, зможе піти до нього і отримати направлення на безкоштовну діагностику щодо захворювань на рак.

Читайте також: Шлях пробірки: як у Львові роблять аналізи крові. Репортаж

Нагадаємо, що з 1 липня в Україні запрацює програма «Безкоштовна діагностика», за якою пацієнти, що уклали декларацію з лікарем, зможуть безкоштовно отримати 54 послуги: 12 нових аналізів – додатково до 8 базових, які вже оплачує НСЗУ; мамографія; п'ять видів рентгену – грудна клітка, суглоби, хребет, кістки і приносові пазухи; ехокардіографія, моніторинг ЕКГ і два види тесту для визначення патологій серцево-судинної системи; шість видів УЗД – шлунково-кишковий тракт, нирки, сечовий міхур, артерії ніг, щитоподібна і молочні залози; чотири види біопсії під контролем УЗД – щитоподібної залози, лімфатичних вузлів, молочних та передміхурової залоз; видалення новоутворень – м’яких тканин і шкіри у носі, гортані, вухах.

Також «Безкоштовна діагностика» включатиме ендоскопічні дослідження і операції одного дня: стравоходу, шлунку, дванадцятипалої і товстої кишки, сечового міхура, трахеї і бронхів. Повноцінно програма запрацює з 2020 року.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!