Уляна Супрун на Львівщині про 5 пріоритетів в реформі медицини

2080 0
6 жовтня, у Старосамбірському медичному коледжі, Уляна Супрун представила своє бачення змін, які відбудуться у сфері охорони здоров’я.
фото: webmed.com.ua

фото: webmed.com.ua

В.о. міністра охорони здоров’я України зазначила, що пріоритетним завданням діяльності міністерства є створення однакових умов доступ до медичних послуг та забезпечення високоякісної медичної допомоги.

«Мета реформи – створити систему універсального доступу, тобто гарантований державою пакет медичної допомоги, доступний для кожного громадянина, незалежно від місця проживання, місця роботи і соціального статусу», – повідомляють організатори зустрічі.

Серед пріоритетів роботи:

  • зміна фінансування системи охорони здоров’я;
  • доступність ліків (90% пацієнтів оплачують ліки за власний кошт);
  • якісне надання медичної допомоги (впроваждення ICPC – 2, стандартизація протоколів, відмінна медична освіта);
  • вдосконалення системи екстреної медичної допомоги (перехід на автоматизовані диспетчерські);
  • розвиток сфери громадського здоров’я.

Міністр зазначила, що для цього необхідно спершу реформувати первинну ланку медичної допомоги, а згодом – вторинну ланку. Окрім того, необхідно підняти рівень кваліфікації фахівців, перейти до національної системи медичного страхування та впроваджувати децентралізацію, щоб регіони могли самостійно приймати фінансові рішення.

Читайте також: Як зміниться медицина в Україні? 5 фактів про перші реформи

За словами доктора Уляни Супрун, у рамках реформи мусить відбутися зміна системи фінансування сфери охорони здоров’я на таку, де гроші йтимуть за пацієнтом. Таким чином, пацієнт зможе обрати лікаря, укласти з ним договір та отримати послуги, незалежно від місця прописки.

Нагадаємо, у 2017 році українці зможуть укладати контракти із сімейними лікарями. Тим часом зарплата останніх може зрости до 19-50 тисяч гривень.

Підготувала Оксана Лісна

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!