Політична реклама

Водії їздитимуть з ввімкненими фарами 7 місяців на рік

1692 0
Кабінет міністрів України готує чергові зміни до Правил дорожнього руху. Проект змін вже пройшов стадію громадського обговорення, і зараз в нього вносяться фінальні поправки.

Зміни, запропоновані проектом, невеликі. Йдеться про вимогу 7 місяців на рік їздити з увімкненими фарами і про повернення штрафу за перевищення швидкості в місцях дорожніх робіт.

«Це посилить корупцію на дорогах: забув водій в сонячний січневий день увімкнути фари - заробив штраф або доведеться відкуповуватися від інспектора. Те ж стосується і повернення штрафів за перевищення швидкості, якщо ніяких дорожніх робіт немає, пряме хабарництво. А от скасування вимоги про двокілометрову протяжність дії знаку, що обмежує швидкість, правильна, все одно воно не працює», - зазначив правозахисник Олексій Святогор.

Зараз обробляються зауваження до проекту, і можливі зміни. Наприклад, скоротять період їзди з увімкненими фарами (до 1 квітня, а не до 1 травня). Також в ДАІ обіцяють спочатку не штрафувати, а тільки попереджати за вимкнені фари, - повідомили у прес-службі управління ДАІ МВС.

Зміни в ПДР:

1. Із 1 жовтня по 1 травня всі механічні транспортні засоби (автомобілі, мотоцикли, трактори і т. д.) мають цілодобово їздити з увімкненими фарами. Зараз такого немає, ПДР вимагають вмикати фари в темний час доби і "в умовах недостатньої видимості", наприклад, при негоді (грозові хмари, опади). Штраф за порушення - 340-425 грн.

2. Додаткові обмеження дозволеної швидкості руху (60 км / год - у населених пунктах, 90 км / год - поза населеними пунктами, 130 км/год - на автострадах) можуть вводитися тимчасово і постійно. Поруч зі знаком, що обмежує швидкість, має бути знак, що пояснює, чому треба їхати повільніше (наприклад, попереду дорожні роботи, пішохідний перехід, школа).

Тимчасові обмеження вводяться: при дорожніх роботах; у місцях проведення масових або спецзаходів (мітинги, навчання); при стихійних лихах.

Постійні обмеження вводяться: на небезпечних ділянках доріг і вулиць (круті повороти, обмежена видимість, звуження дороги); перед пішохідними переходами; перед стаціонарними постами ДАІ; на ділянках доріг біля шкіл, дитсадків, дитячих оздоровчих таборів.

Нагадаємо, швидкість може бути обмежена тільки при дорожніх роботах; якщо роботи не ведуться або закінчені, а знаки стоять - водія штрафувати не мають права; протяжність ділянки з обмеженою швидкістю не може перевищувати 2 км.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!