Водії можуть самі складати протоколи про ДТП за допомогою смартфонів. Деталі

3173 0
Оформити ДТП без потерпілих можна в електронній або паперовій формі без виклику поліції.
ілюстративне фото

ілюстративне фото

Протокол про дорожньо-транспортну пригоду без потерпілих можна оформити самостійно без виклику поліції на місці аварії. Зробити це тепер можна не лише в паперовій формі, а й в електронній, скориставшись смартфоном, повідомляє патрульна поліція Львова на своїй сторінці в мережі Facebook.

Європротокол – це спеціальний бланк повідомлення про ДТП, який заповнюється водіями-учасниками аварії на її місці. Потім цей документ надається страховику та стає підставою для виплати страхового відшкодування потерпілим.

Паперовий бланк європротоколу видається безкоштовно власнику авто під час укладення договору про страхування. У разі його втрати новий бланк страховик надає безкоштовно на підставі письмової заяви. Такий механізм в Україні діє ще з вересня 2011 року.

З жовтня цього року європротокол можна заповнити вже онлайн. Електронна його версія доступна за посиланням.

Умови, за яких можна скористатися європротоколом у паперовому вигляді:

  • відсутні травмовані та загиблі люди
  • водії-учасники ДТП мають поліси автоцивільної відповідальності
  • є згода водіїв-учасників ДТП щодо її обставин аварії
  • у водіїв відсутні ознаки алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або перебування під впливом лікарських препаратів

У разі відсутності одного з перелічених пунктів, виклик поліції на місце ДТП є обов'язковим.

Додаткові умови для застосування електронного європротоколу:

  1. Автомобілі учасників ДТП повинні мати чинні поліси внутрішнього страхування. Якщо будь-який транспортний засіб забезпечений полісом іноземного страховика, необхідно використовувати паперовий бланк європротоколу або викликати поліцію.
  2. Водії повинні мати при собі справні мобільні телефони. Хоча б один з учасників ДТП – пристрій (смартфон, планшет, ноутбук) з фотокамерою та доступом до інтернету.
  3. Ідентифікаційні дані про страхувальника (коди ІНПП або ЄДРПОУ) та про забезпечений транспортний засіб (номерний знак, марку та модель) мають бути зазначені в полісі та коректно внесені в єдину централізовану базу даних МТСБУ. В іншому випадку система не зможе правильно ідентифікувати учасників ДТП.

Водії, які заповнили європротокол, мають право залишити місце ДТП та не повинні повідомляти про аварію поліцію. Також вони звільняються від адмінвідповідальності, передбаченої за спричинення ДТП. Із примірником паперового протоколу до страхових компанії водії мають звернутися не пізніше, ніж за три робочі дні після ДТП. Якщо ж протокол заповнювався в електронному вигляді, повідомлення про аварію страховикам відправляються автоматично.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!