Володимир Глащенков: набагато ефективніше разом підіймати капіталізацію міста, аніж воювати за його окремі кусочки

2465 1
У Львові вирішили переглянути підхід щодо забудови Львова та розвитку ринку комерційної нерухомості у місті. Однак щоб це втілити, необхідна згода та активне залучення усіх учасників – міської влади, девелоперів, рітейлерів, банкірів, юристів. Як цього досягти – про це Tvoemisto.tv розповів керуючий партнер ТОВ «Юридична компанія «Ейч.Ді.Партнерз» Володимир Глащенков.
Фото: taxes.lviv.ua

Фото: taxes.lviv.ua

У Львова немає концепції його розвитку. Європейські міста з власного досвіду зрозуміли, що хаотична забудова руйнує локацію. Відповідно, коли є плани забудови території, місто «ретранслює» що воно хотіло б там бачити, девелопер бачить, як буде ця територія використовуватися, рітейл, розуміє коли і який об’єкт відкриється, що на цій території буде певна кількість метрів, банкіри розуміють як і що фінансувати, і лише після цього вони беруться до цього проекту. Тобто всім зрозумілі правила гри. Горизонт планування зовсім інакший.

У Львові інший підхід  – «робимо». Що робимо, навіщо робимо? Воно дуже несистемно, і тоді на одній вулиці 5 перукарень. А навіщо? Воно потворить місто, воно не дає розвиватися бізнесу, всі воюють між собою. Замість того, щоб зібрати девелоперів раз в рік і сказати – «хлопці, на цій території ми розвиваємося ось так». Все має бути прозоро. Набагато ефективніше разом підіймати капіталізацію міста в цілому, аніж воювати за його окремі кусочки.

Всі мають зробити крок назустріч. Це має бути громадянська позиція всіх. Якщо в головного архітектора Львова Юліана Чаплінського є ідея, і він буде її втілювати, то місто і бізнес повинні його підтримати. Патерналізм, що нам мають зробити, не має бути. Я до цього долучаюся, бо я хочу жити в цьому місті. Всі мають генерувати речі, які покращують умови перебування.

Читайте також: Марк Зархін: У Львові діє принцип "кум-кум", а не "win-win"

Але слід побудувати правила гри, які будуть відкриті. Від цього виграють всі – жителі міста та бізнес, бо він має чіткі правила як це робиться. Європа заможна не тому, що там один хтось зробив, а тому шо там є суспільство, яке каже – це нам треба, а цього ми не хочемо.

В Україні ніхто цього не зробить, а Київ не в стані консолідуватися. Тому Львів може зробити щось, що потім інші міста будуть приходити і питати «хлопці, а як ви це зробили?».

Тут присутні власники всіх великих торгових об’єктів Львова. Всім цікаво, але ще не всі готові змінити парадигму. Треба «проходити з цим». Але воно концептуально змінює підхід. Ми можемо мати якісне місто.

Обговорення проблеми забудови Львова, розвитку комерційної нерухомості, перспективи відкриття нових ТРЦ відбулося під час семінару «Нерухомість і торгівля у 2015 році», організованому ТОВ «Юридична компанія «Ейч.Ді.Партнерз» та ТзОВ «Фірма «Аспект».

Підготував Ігор Саджениця


Читайте також:
12 Грудня, 2015 23:53
Уляна Та не "кусочки"!!!! Шановні журналісти, заглядайте у словник! Не сійте русизми! Полегшу Вам життя, виправте на "шматочки"!
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!