Володимир Зеленський заявив, що жителі Донбасу можуть заповнювати документи російською мовою

6486 1
Він додав, що насправді мовної проблеми в Україні не існує.
Фото: РБК-Україна

Фото: РБК-Україна

Президент України Володимир Зеленський заявив, що мешканцям Донбасу треба дати можливість говорити і заповнювати документи російською мовою. Про це він сказав під час пішохідної прогулянки і межах саміту «Україна – ЄС». Відповідне відео на своїй сторінці у Фейсбук виклав журналіст Юрій Дощатов.

Читайте також: Сьогодні ми ухвалили найкращий у світі закон про мову

«Якщо буде у донеччан якесь спеціальне прохання, що для них важливо, щоб вони там документи могли, наприклад, заповнити російською мовою, я не бачу в цьому жодної проблеми», — сказав Володимир Зеленський.

Він додав, що насправді мовної проблеми не існує, втім розмови про заборону російської мови в Україні спричинила інформаційна війна.

Раніше голова Офісу президента Андрій Богдан сказав, що Донецькій та Луганській області можна дозволити російську як регіональну мову, якщо це принесе мир у державу.

Читайте також: 75%. В Україні схвалили квоти на українську мову в телеефірі

Нагадаємо, у 2012 році в Україні прийняли закон «Про засади державної мовної політики», який неофіційно називали «законом Ківалова-Колесніченка», за яким статус державної зберігали лише за українською мовою, втім суттєво розширювали використання регіональних мов. Його скасували у лютому 2014 року.

У квітні 2019 року Верховна Рада ухвалила закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної». За законом, єдиною державною мовою в Україні є українська, а спроби запровадження в Україні офіційної багатомовності «провокують мовний розкол країни, міжетнічне протистояння та ворожнечу і спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу».


Читайте також:
9 Липня, 2019 15:24
666 ... проблеми не було ... та комусь(?) знадобилось її створити ... от і з'явився отой "закон" ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!