Волонтерка Наталія Арестова про перші дні війни та особливість посту перед Великоднем. Підсумки доби

1162 0
Нині 27 лютого та 369 доба героїчного протистояння російській агресії.
Перші дні війни. Фото: ЗСУ

Перші дні війни. Фото: ЗСУ

Ситуація на фронті: Українська армія буде готова перейти у наступ весною. Заступник начальника Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький, додав, що конкретний момент залежить від низки факторів, включаючи постачання західної зброї. Скібіцький уточнив, що однією зі стратегічних цілей буде спроба «вбити клин у російський фронт на півдні між Кримом і материковою частиною росії».

Заступник голови ГУР не виключив також, що Україна завдаватиме ударів по складах зброї на території Росії, зокрема, в Білгородській області. «Звідти стартують атаки на Україну. Це становить загрозу, наприклад, для Харкова», – сказав він.

За даними Генштабу (станом на 6:00), основні зусилля ворог зосереджує на наступі на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. ЗСУ відбили 81 атаку окупантів на цих напрямках.

Украънська авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії завдали 4 удари по районах зосередження окупантів. Також уражено склад боєприпасів та ворожу станцію подавлення супутникового зв’язку. Окрім того наші захисники знищили російський штурмовик СУ-25.

В Олешках та Скадовська Херсонської області окупаційна так звана «влада» готується до втечі до АК Крим. Зокрема, з 21 лютого планується виїзд місцевих колаборантів до Бахчисараю, Сімферополя та Керчі, а з 24 лютого росіяни оголосили про так звану «евакуацію» усім бажаючим.

На цю ж тему: Львівських бійців відзначили державними нагородами. Командир 24 ОМБр імені короля Данила полковник Іван Голішевський вручив бійцям державні нагороди, бригадні відзнаки, цінні подарунки та подякував за їх сумлінну службу і особисту мужність під час ведення бойових дій.

Акцент дня: «Хто я в цій війні». Волонтерка військового госпіталю Наталія Арестова. «День повномасштабного вторгнення пам’ятаю дуже добре. Саме тоді підопічний волонтерської служби з подвійною ампутацією був у Харкові на протезуванні. Ще звечора 23 лютого у хлопців відбулася сутичка з іншими – тими, що перебували на протезуванні з непідконтрольної Україні території. О третій годині ночі мені подзвонив Сашко і сказав: «Війна, я з вікон бачу, як їдуть танки». Вірити в це не хотілося, хоча більшість із нас знали, що це однозначно станеться, лише не відали, коли точно.

Напруга існувала. Пригадую, як у штабі незадовго до лютого 2022 року почали поповнювати запаси перев’язувальних матеріалів, засобів догляду, підгузків, одягу».

Читайте також: Любомир Гузар: Робіть кожен день свою роботу. Учорі виповнилося 90 років від дня народження архиєпископа-емерита Української Греко-Католицької Церкви.

«Робіть кожен день свою роботу, і не тільки заради самого себе, робіть разом з іншими і для всіх. В єдності – сила, і вона дозволяє встояти перед будь-якими посяганнями, будь то люди, що прийшли відібрати шматок вашої землі, або люди, які прийшли вас обдурити».

Ключові події:

1. Примирення з росією не буде навіть через сто років, – Шмигаль. Для кроків у цьому напрямку рф має стати демократичною, демілітаризованою та денуклеаризованою державою.

Читайте також: Повернувши Крим ми відновимо мир, – Зеленський. «9 років тому російська агресія почалася з Криму. Повернувши Крим, ми відновимо мир. Це наша земля. Наші люди. Наша історія. Ми повернемо український прапор у кожен куточок України», – зазначив він.

Та: Зеленський затвердив санкції РНБО ще проти низки росіян. Серед них – причетні до викрадення українських дітей;

2. Українські випускники у Польщі можуть безкоштовно підготуватися до НМТ. Що відомо. Підготовчі курси для українських школярів відкрили у 12 містах Польщі. Заняття з української й англійської мов, історії України, математики проходять щосуботи з 10:00 до 18:00. Відвідувати можна як всі чотири предмети, так і кілька з них;

3. В Україні зменшилось будівництво нового житла. Яка ситуація на Львівщині. За 2022 рік в Україні введено в експлуатацію 7 110 224 квадратних метри житла, що на 38% менше, ніж роком раніше. За офіційними підрахунками в Україні за 2022 рік з’явилося 74 312 квартир у багатоквартирних будинках та 18 281 приватний будинок. Львівщина посіла друге місце за кількістю нових збудованих приватних будинків;

4. Великодній піст. Чи справді важливо обмежити себе в їжі? Цьогоріч християни східного обряду відзначають Великдень 16 квітня, а з 27 лютого починається Великодній піст. Доктор богослов’я, кандидат філософських наук зі спеціальності «релігієзнавство», отець Василь Рудейко пояснює, у чому особливість посту перед Великоднем, від чого насправді варто відмовитись, хто не мусить постити та що варто прочитати.

«Суть цього посту у тому, щоб бути стриманим від тих речей, які вас заполонили. Це допоможе зрозуміти, чи ви ще керуєте ними. Можливо, це вони вже керують вами і ви не здатні вийти з їхнього полону. У когось, наприклад, є залежність від роботи. Ми перепрацьовуємо і не маємо часу для своїх ближніх. Період посту – нагода це виправити»;

5. Два українські фільми отримали нагороди на «Берлінале». Зокрема, українсько-німецький документальний фільм Міли Жлуктенко та Даніеля Асаді Фаезі «Прокидаючись у тиші» отримав спеціальну нагороду за найкращий короткометражний фільм у програмі Generation Kplus.

А фільм Надії Парфан «Це побачення» – спеціальну відзнаку Міжнародного жюрі.

Слава Україні! Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!