«Вони бояться смерті сильніше, ніж ми». Психоаналітик Роман Кечур про путіна і росіян

15033 0
Основні описи психологічного портрету путіна формулюються навколо антисоціальної особистості.
Фото: Zn.ua

Фото: Zn.ua

Роман Кечур – провідний український психоаналітик, керівник програми Психологія в Українському Католицькому Університеті. Нещодавно вийшло два його інтерв’ю: «Путін уже почув звук Ніагари» і «Дайте Путіну збожеволіти», присвячених російському диктатору. Роман Кечур у студії Tvoemisto.tv розповів, яким він бачить Путіна з погляду психології та що може призвести до краху диктатора. 

Читайте також: Зло Путіна. Яким є психологічний портрет російського диктатора

«Основні описи його (Путіна) психологічного портрету формулюються навколо антисоціальної особистості. Це означає, що людина занепокоєна тільки питаннями влади і намагається контролювати інших через усвідомлену маніпуляцію. Все, що він говорить і робить, спрямоване на те, щоб контролювати нас – викликати страх і інші почуття. А через контроль над почуттями контролювати нашу поведінку», – говорить психоаналітик.   

За словами фахівця, емоційне життя такої людини збіднене. Вона має порожнє «я» і не здатна любити, проте може бути розлючена і перелякана. Це – перше обличчя диктатора. Однак класична психіатрія говорить, що коли такі люди декомпенсуються (мають загострення – прим. ред.), вони повертаються іншою стороною. 

«Що робиться з ним, коли він лякається? Він заходить у бункер, сидить за п’ятиметровим столом. Треба чекати два тижні, щоб отримати аудієнцію. … Кухар, який готує йому їсти, є мільярдером. Він всерйоз боїться отруєння – як середньовічний король, що має людей, які пробують його їжу. Отже, коли він лякається – він стає параноїком», – коментує Роман Кечур. 

Він додає, що у диктатора можна спостерігати коливання між антисоціальним «крутим мачо» і переляканим параноїком. Президент Обама якось сказав, що Путін є крутим хлопцем з тонкою шкірою. Психоаналітику це здається доброю характеристикою.

Однак всі західні лідери бояться, що російський очільник буде достатньо агресивним, щоб натиснути ядерну кнопку. На думку Романа Кечура, це може статись – проте є нюанс.

«Якщо він буде настільки переляканий, щоб натиснути ядерну кнопку, це означає колективний суїцид. Він вб’є нас і загине сам разом з оточенням. А він боїться заразитись коронавірусом, боїться бути отруєним. Він боїться смерті. Таку команду він може дати тільки у психозі».

Водночас розвинений психоз диктатора буде помітний всім – секретарці, ад’ютанту, спецслужбам і міністру оборони. Такої команди ніхто не виконає, переконаний фахівець.

Проте що робить протилежна сторона у особах західних лідерів? Вона його заспокоює, говорячи: «НАТО не буде втручатися, ми не будемо стороною цієї війни». А коли Путін заспокоюється, то знову стає антисоціальним психопатом. «Він на коні. Він пітерський гопнік», – коментує цей стан Роман Кечур.  

На його думку, це означає, що Захід боїться більше, ніж Росія. Це означає, що паритет холодної війни порушений, бо він тримався на однаковому страху. 

Отже, що потрібно робити? Фахівець говорить, що слід атакувати середовище Путіна. Всіх його родичів, котрі живуть на Заході, треба евакуаційними автобусами відправити до Росії. Тоді кожен причетний до цієї історії зрозуміє, що за ним спостерігають. 

«Треба не боятися ескалації. Я говорю не про військові речі, а про психологічний компонент взаємодії. Треба не боятися його божевілля. Треба віддати контроль за його божевіллям оточенню. Вони бояться смерті значно більше, ніж ми – і вміють усувати царя. У них є така традиція», – наголошує психоаналітик. 

На питання щодо стосунків Путіна із російським суспільством Роман Кечур відповідає, що диктатор є його протагоністом. Російське суспільство не має іншої візії майбутнього, окрім як імперія. 

Розвиток Росії як національної держави передбачає її розпад. Суспільство не готове до цього. Вони хочуть підтримувати імперію, тому денацифікація таки потрібна – в Росії. 

«Ми ведемо антиколоніальну війну і це є остання її стадія», – підсумовує психоаналітик. «Я сподіваюся, ми переможемо».  

Надія Жила

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!