Восени молоко подорожчає найбільше, цукор - найменше, - експерт

1079 0

Літо закінчилось, а разом із теплою погодою українцям доведеться попрощатись і з, порівняно, низькими цінами на їжу. «Твоє місто» дослідило, які продукти та на скільки подорожчають восени, визначивши продукти, ціни на які є рекордсменами зі "стрибків угору".  Допомагав у цьому «Твоєму місту» доктор економічних наук Ростислав Слав`юк.  

Найменшого подорожчання зі споживчого кошика українця, на думку експерта, зазнає цукор.  «Я вважаю, що цього року виробництво  цукрового буряка, а, відповідно, і цукру, буде  більшим, ніж попередні роки. Тому ціна на цукор так швидко, як на інші продукти, зростати не буде. Хіба що відсотків на 5, але дуже суттєвих стрибків бути не повинно», - пояснив експерт.

Інакша ситуація, за словами економіста, із овочами та фруктами. Вже днів за 10, вважає експерт, ці продукти традиційно почнуть дорожчати, перейшовши на «осінні» ціни. Коли ж справа дійде до «зимових», морква подорожчає вдвічі, а капуста – втричі, пояснює пан Слав`юк.

Відсотків на 15% подорожчають і зернові культури та борошно, продовжує експерт. На це матимуть вплив подорожчання собівартості продуктів, а саме - нафтопродуктів, міндобрив, хімікатів,електроенергії, газу та навіть оренди приміщень, необхідних для виробництва.

«Cпочатку подорожчання буде незначне, відсотків на 5-10, а в березні-квітні наступного року, думаю, зернові подорожчають приблизно на 15%».

Стрімкіше, продовжує  економіст, цієї осені «стрибнуть» ціни на м`ясо.  «Я думаю, що приблизно в жовтні буде перша хвиля подорожчання, після Нового року буде друга, і ціна на м`ясо може зрости до 20%», -  пояснив Ростислав Слав`юк.

Найбільше ж подорожчають молочні продукти, каже економіст. Це буде пов`язано із - дефіцитом молока.

«Якщо в 1991 році Україна мала 26 млн поголів`я великої рогатої худоби, то зараз має трохи більше 5 млн. До того ж, на зиму завжди зменшується виробництво молочної продукції, а відповідно – й ростуть ціни. Цього року, якщо ще посилюватимуть контроль за якістю продукції,  ціна  зросте на 25%, щонайменше».

Суттєво наберуть в ціні, на думку Ростислава Слав`юка, і яйця.  

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!