Врятувати військових з «Азовсталі». Українців закликають підписати петицію

2448 0
ООН, Генерального секретаря ООН та регіональних лідерів у всьому світі просять почати процедуру екстрадиції для евакуації мирних жителів, усіх поранених, загиблих та живих українських військовослужбовців із заблокованого Маріуполя.
Завод "Азовсталь" під бомбардуваннями росіян/Фото: з відкритих джерел

Завод "Азовсталь" під бомбардуваннями росіян/Фото: з відкритих джерел

Активісти та кілька неурядових організацій створили петицію до Організації Об'єднаних Націй та лідерів країн усього світу із закликом врятувати українських бійців та цивільних із заводу «Азовсталь» у заблокованому Маріуполі, застосувавши процедуру екстрадиції.

Відповідну петицію опублікували сайті Change.org. Станом на 10.00 8 травня, вона назбирала понад 508 тисяч підписів.

Читайте також: Знищення українських захисників у Маріуполі поставить крапку на перемовинах

«Ми закликаємо ООН, Генерального секретаря ООН та регіональних лідерів у всьому світі розпочати негайну процедуру екстрадиції для евакуації мирних жителів, усіх поранених, загиблих та живих українських військовослужбовців із заблокованого Маріуполя», – йдеться в петиції.

Підписанти закликають відновити засідання Генасамблеї ООН для розгляду гуманітарної ситуації в Маріуполі та ухвалити резолюцію з вимогою до рф забезпечити евакуацію всіх людей з «Азовсталі» на підконтрольну Україні територію або в треті країни.

Читайте також: З «Азовсталі» евакуйовано всіх жінок, дітей та людей похилого віку

Активісти закликають міжнародну спільноту вжити всіх необхідних заходів та виступити гарантами, щоб:

  • забезпечити термінове припинення вогню з гарантіями з обох сторін у Маріуполі;
  • організувати контроль за дотриманням режиму тиші третьою стороною;
  • евакуювати морем цивільних та українських військовослужбовців на територію, підконтрольну українському уряду, або на територію третьої держави-посередника.

Хоча захисники «Азовсталі» продовжують тримати позиції, російські військові частково прорвалися на територію комбінату. «Кожна хвилина зволікання може коштувати величезних втрат для всіх, хто знайшов притулок на території заводу», – йдеться у повідомленні.

Додамо, що Маріуполь залишається заблокованим російськими окупантами вже два місяці. Вони систематично обстрілюють цивільну інфраструктуру міста. За попередніми оцінками, там загинули вже від 5 до 20 тисяч мешканців. Окупанти замітають сліди звірств і злочинів, спалюючи тіла людей у мобільних крематоріях. Частину маріупольців примусово вивозять на територію ОРДО або до росії.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!