Все, що потрібно знати про грип. Поради лікаря Комаровського

7646 0
Відомий український лікар Євген Комаровський дав поради як убезпечити себе від грипу та що робити, якщо ви все-таки захворіли.
фото: ua-reporter.com

фото: ua-reporter.com

Якщо ви або ваша дитина зустрінетеся з вірусом, а у вас немає в крові захисних антитіл, ви захворієте. Антитіла з'являться в одному з двох випадків: або ви перехворієте, або ви робитимете щеплення.
Щеплення можна робити тільки від сезонного грипу. Від свинячого вакцини поки в Україні немає. Проте мати захисні антитіла до тих трьох вірусів, які входять до складу сезонної вакцини, краще, ніж не мати взагалі ніяких.

1. Якщо є можливість зробити собі або дитині щеплення – робіть. Але існує декілька умов. Щеплення потрібно робити тільки тоді, коли ви здорові. Друге, ваші шанси отримати адекватну вакцинацію стають примарними, якщо для цього ви сидете в поліклініці поруч із хворим натовпом.
2. Ніяких ліків з доведеною профілактичною ефективністю не існує. Тобто, жодна цибуля, часник, горілка і ніякі пігулки не здатні захистити вас від респіраторного вірусу чи грипу. Все, за чим ви вбиваєтеся в аптеках, усі ці нібито противірусні засоби, нібито стимулятори інтерфероноутворення, стимулятори імунітету і страшенно корисні вітаміни - усе це ліки з недоведеною ефективністю, ліки, що задовольняють головну ментальну потребу українця - «треба щось робити» .
Основна користь всіх цих ліків - психотерапія. Ви вірите, вам допомагає - я радий за вас, тільки не треба штурмувати аптеки - воно того не варто.

3. Джерело вірусу - людина і лише людина. Чим менше людей, тим менше шансів захворіти. Карантин - чудово! Заборона на масові збори - чудово! Пройтися зупинку пішки, не піти зайвий раз до супермаркету - мудро!

4. Маска. Корисна штука, але не панацея. Обов'язково повинна бути на хворому, якщо поряд здорові: вірус вона не затримає, але зупинить крапельки слини, які особливо багаті вірусом.

5. Руки хворого - джерело вірусу не менш значуще, ніж рот і ніс. Хворий торкається обличчя, вірус потрапляє на руки, хворий хапає все навколо, ви торкаєтеся цього всього рукою, - здрастуй, ГРВІ.
Не чіпайте свого обличчя. Мийте руки, часто, багато, постійно носіть із собою вологі дезинфікуючі гігієнічні серветки, мийте, тріть, не лінуйтеся!
Вчіться самі і вчіть дітей, якщо вже немає хустки, кашляти-чхати не в долоньку, а в лікоть.
Користуйтеся кредитними картками. Паперові гроші - джерело поширення вірусів.
 

6. Повітря. Вірусні частинки годинами зберігають свою активність в сухому теплому і нерухомому повітрі, але майже миттєво руйнуються в повітрі прохолодному, вологому і рухомому. У цьому аспекті мітинг в центрі Києва, на який зібралося 200 000 людей, менш небезпечний, ніж збори 1000 людей у ​​клубі в Ужгороді.

7. Гуляти можна скільки завгодно. Підчепити вірус під час прогулянки практично нереально. У цьому аспекті, якщо вже ви вийшли погуляти, так не треба показового ходіння в масці по вулицях. Вже краще подихайте свіжим повітрям, а маску натягніть перед входом в автобус, офіс або магазин.

8. Оптимальні параметри повітря в приміщенні - температура близько 20°С, вологість 50-70%. 
Обов'язкове часте й інтенсивне наскрізне провітрювання приміщень. Будь-яка система опалювання сушить повітря. Контролюйте вологість. Мийте підлогу. Включайте зволожувачі повітря. Наполегливо вимагайте зволоження повітря і провітрювання приміщень у дитячих колективах.
Краще тепліше одягніться, але не вмикайте додаткові обігрівачі.

9. Стан слизових оболонок. У верхніх дихальних шляхах постійно утворюється слиз. Слиз забезпечує функціонування т.зв. місцевого імунітету - захисту слизових оболонок. Якщо слиз і слизові оболонки пересихають - робота місцевого імунітету порушується, віруси, відповідно, з легкістю долають захисний бар'єр ослабленого місцевого імунітету, і людина захворює при контакті з вірусом з багато разів більшою мірою вірогідності. Головний ворог місцевого імунітету - сухе повітря, а також ліки, здатні висушувати слизові оболонки (з популярних і всім відомих - димедрол, супрастин, тавегіл, трайфед - список далеко не повний, м'яко кажучи).

Як зволожувати слизові оболонки: 1 чайна ложка звичайної кухонної солі на 1 літр кип'яченої води. Заливаєте в будь-який флакон-пшикалку (наприклад, з-під судинозвужувальних крапель) і регулярно пшикаєте в ніс (чим сухіше, чим більше народу навколо - тим частіше, хоч кожні 10 хвилин). Для тієї ж мети можна купити в аптеці фізіологічний розчин або готові сольові розчини для введення в носові ходи - салин, аква маріс, хумер, маример, носоль тощо.

Джерело: ogo.ua.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!