Все, що треба знати про оплату за газ

7968 0
У травні споживачі Львівської області почали отримувати платіжки за спожитий газ із новою ціною. Із 1 квітня 2015 року відповідним рішенням НКРЕКП збільшила її у шість разів. Проте значна кількість людей виявилася не готовою до таких змін, тому почали масово звертатися у ПАТ «Львівгаз» з питаннями чому в платіжному документі відображені ті чи інші суми. У зв’язку з цим керівництво ПАТ «Львівгаз» надає відповідь споживачам на найбільш типові питання та роз’яснює, як проводиться нарахування. Про це інформує прес-служба Товариства.

Із 1 квітня 2015 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) затвердила  нові ціни на природний газ. Вона постановила, що відтепер вартість природного газу буде єдиною для усіх споживачів і становитиме 7,188 грн/м.куб. Окрім того, для споживачів, які використовують газ для опалення встановлено пільгову ціну 3,6 грн./м.куб. Однак, ця ціна діє лише на обсяг до 200 м. куб/місяць і лише в період від 1 жовтня по 30 квітня.

Чому ціна за метр кубічний газу виходить меншою, аніж передбачено новими цінами?

У зв’язку з тим, що квітень став перехідним періодом, в цьому місяці деяким споживачам вартість природного газу була розрахована за трьома цінами:

ціною, яка діяла до 1 квітня 2015 року,

пільговою ціною 3,6 грн/м.куб. (застосовується на 200 м.куб.)

та єдиною ціною 7,188 грн/м3.

Чому відбулося таке нарахування?

Якщо в березні споживачем були зафіксовані показники лічильника не в останні дні місяця, то здійснюючи нарахування відповідно до наданих в квітні показників лічильника,  частина обсягів  (в залежності від дати фіксування показника в березні) розрахована по цінах, які діяли в березні в залежності від цінової категорії споживача (1,089 грн., або 1,788 грн.). Виходячи з цього, вартість метра кубічного природного газу, який відображений в квитанції, є середнім показником між новими та старими цінами.

Наведемо приклад: 26 березня 2015 року споживачем був зафіксований показник газового лічильника 57164. 22 квітня 2015 року був зафіксований показник лічильника 57370. У результаті, загальне нарахування за квітень було здійснено на 206 м куб. і становило 606,00 грн.

Отож, як проводився розрахунок – 54 м. куб. споживачем було використано з 27.03.2015 р. по 31.03.2015 р. – споживання цього обєму газу було розраховано по ціні, яка діяла у березні (1,089/1 куб.м. ціна за умови наявності лічильника та якщо обсяг споживання природного газу не перевищує 2,500 тис. куб.м/рік )

Розрахунок: 54Х1,089 = 58,80 грн

152 м. куб. споживачем було використано з 01.04.2015 р. по 22.04.2015 р. у квітні газ для опалення  розраховується за пільговою ціною 3,6 грн./1 куб.м.

Розрахунок: 152Х3,6 = 547,2 грн.

У результаті за квітень споживач повинен сплатити 606,00 грн. Відтак, середня вартість метра кубічного газу для нього становить 2,94 грн./куб. метр.

Чому ціна за метр кубічний газу виходить більшою, аніж передбачено новими цінами?

У зв’язку з тим, що у квітні теплопостачальні організації м. Львова проводили гідравлічні випробування, в окремих споживачів було відсутнє центральне гаряче водопостачання. За цей період споживачам нараховується оплата за природний газ відповідно до Постанови Кабінету Міністрів №619 від 8.06.1996р. ”Про затвердження норм споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників”, із змінами.

А саме, документом передбачено: на період перерви у централізованому гарячому водопостачанні норма споживання природного газу для населення встановлюється в розмірі 9 куб. м на людину на місяць. Водночас, за цей період населення не здійснює плату за користування централізованим гарячим водопостачанням.

Підставою для перерахунку плати за гаряче водопостачання та газ є двосторонній акт між теплопостачальною та газопостчальною організаціями, в якому фіксується термін відсутності гарячого водопостачання.

Разом з тим, відповідно до роз’яснення Національної комісії регулювання електроенергетики України наявність електрообладнання для нагрівання води у разі перерви у централізованому гарячому водопостачанні не є підставою для того, щоб не застосовувати норму, затверджену наведеною вище постановою Кабінету Міністрів України. Тому для обліку фактичного споживання природного газу рекомендуємо встановити побутовий газовий лічильник.

Якщо у споживачів виникають додаткові питання, вони можуть звернутися до контакт-центру ПАТ «Львівгаз» за номерами телефонів: 032-29-07-104; 067-21-77-104, особисто у Центрі обслуговування споживачів  за адресою: вул. Золота, 42, або у Ваших районних управліннях газового господарства, адреси яких Ви можете знайти на сайті компанії у розділі Контакти наших служб.

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!