Все, що треба знати про податковий компроміс. Поради юриста

3035 0
13 січня 2015 року Президент України підписав Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей уточнення податкових зобов’язань з податку на прибуток підприємств та податку на додану вартість у разі застосування податкового компромісу», яким передбачена процедура податкового компромісу. Податковий компроміс передбачає можливість звільнення від юридичної відповідальності підприємців - платників податку на прибуток та платників податку на додану вартість.

Для застосування податкового компромісу платник податків складає уточнюючі розрахунки податкових зобов’язань.

При складанні уточнюючих розрахунків податкових зобов’язань для застосування податкового компромісу не враховуються суми коригувань податкового кредиту з податку на додану вартість та/або витрат, що враховуються при обчисленні об’єкта оподаткування податком на прибуток, відображених в уточнюючих розрахунках, які одночасно відповідають таким умовам:

- подані в порядку, встановленому статтею 50 Кодексу, після 1 квітня 2014 року

- уточнюють показники податкових декларацій за звітні (податкові) періоди, що передували 1 квітня 2014 року

- за результатами подання таких уточнюючих розрахунків було зменшено податкове зобов’язання (збільшено від’ємне значення) з податку на прибуток або податку на додану вартість за такі звітні (податкові) періоди.

У платника податків за результатами застосування податкового компромісу не можуть виникати або збільшуватися помилково та/або надміру сплачені грошові зобов’язання.

Податковий компроміс застосовується до зобов’язань за будь-які податкові періоди до 1 квітня 2014 року, та поширюється виключно на податкові зобов’язання з податку на прибуток підприємств та/або податку на додану вартість незалежно від того проводились перевірки контролюючих органів чи ні за такі періоди.

Податковий компроміс застосовується до:

платників податків, які вирішили скористатись процедурою податкового компромісу під час його дії щодо не задекларованих податкових зобов’язань

- платників податків щодо неузгоджених сум податкових зобов’язань, відносно яких триває процедура судового та/або адміністративного оскарження

- платників податків щодо яких розпочата документальна перевірка, складений акт за результатами такої перевірки.   

За процедурою податкового компромісу податковий борг з податку на прибуток підприємств та податку на додану вартість сплачується лише у розмірі 5% від суми за ставкою, встановленою Податковим кодексом України, при цьому 95% суми боргу вважаються погашеними та не оподатковуються податком на прибуток.

Процедура досягнення податкового компромісу триває не більше ніж 70 календарних днів з дня, наступного за днем подання уточнюючого розрахунку.

Загальний термін можливості прийняття рішення платником податків про застосування процедури податкового компромісу складає 90 календарних днів з дня набрання чинності цим законом;

Подання платником податків уточнюючого розрахунку за періоди, щодо яких не була проведена документальна перевірка, може бути підставою для проведення документальної позапланової перевірки згідно процедури податкового компромісу.

У разі прийняття рішення про необхідність проведення документальної позапланової перевірки контролюючий орган проводить таку перевірку та за її результатами:

 1)  приймає податкове повідомлення-рішення, у разі виявлення порушень платником податків вимог податкового законодавства, сплата грошового зобов’язання за яким здійснюється у розмірі, передбаченому пунктом 2 цього підрозділу;

2) складає довідку у разі відсутності таких порушень, що підтверджує правомірність визначення сум податкових зобов’язань в уточнюючому розрахунку.

Якщо контролюючий орган повідомив платника податків про відсутність необхідності проведення документальної позапланової перевірки, сума задекларованих зобов’язань вважається узгодженою.

Днем узгодження вважається день отримання повідомлення контролюючого органу про відсутність необхідності проведення документальної позапланової перевірки, а в разі прийняття рішення про необхідність проведення документальної позапланової перевірки – день отримання довідки, що підтверджує правомірність визначення сум податкових зобов’язань в уточнюючому розрахунку, або день отримання податкового повідомлення - рішення, прийнятого за результатами такої перевірки.

У разі досягнення податкового компромісу перевірки щодо податку на прибуток підприємств та/або податку на додану вартість за уточненими операціями у наступних періодах за зазначеними податками контролюючими органами не проводяться.

У разі якщо платник податків розпочинає процедуру адміністративного та/або судового оскарження податкового повідомлення-рішення, прийнятого контролюючим органом за результатами документальної позапланової перевірки згідно із цим Законом, податковий компроміс не застосовується.

Цей закон дає можливість платникам податків уникнути фінансової, адміністративної та кримінальної відповідальності за заниження податкових зобов’язань з податків на прибуток та додану вартість за будь-які податкові періоди до 1 квітня 2014 року.

Запитати в юриста

Данилко Роксолана

юрист компанії
«Ейч.Ді.Партнерз»


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!