Політична реклама

Всі депутати Львова повинні бути мажоритарниками, – експерт

1464 0
Система місцевого самоврядування має бути простою - для цього необхідно ліквідувати районні державні адміністрації, мінімізувати функції ОДА, а також напрацювати механізми контролю за мерами та депутатами. Про це 1 квітня в ефірі tvoemisto.tv розповів виконавчий директор Львівського регіонального відділення Асоціації міст України Василь Абаімов.

Коментуючи думку прем’єр міністра України Арсенія Яценюка про необхідність скасування інституту облдержадміністрації і заміни їх на виконкоми, Василь Абаімов сказав, що покращити систему місцевого самоврядування допоможе і ліквідація районних держадміністрацій, однак для цього потрібно змінити законодавство.

«Залишиться в районному місті міський голова і районна ради. Але районна рада не в тому вигляді, в якому є зараз – як закритий політичний клуб політичних партій – якщо ви не член політичної партії, ви не можете стати міським головою чи пройти в депутати. Але міський голова – це, перш за все, господарник, який має слідкувати за благоустроєм, освітленням міста, водопостачанням, ремонтом доріг». - розповів Василь Абаімов.

ПОВНИЙ ЗАПИС ВІДЕОРОЗМОВИ МОЖНА ПЕРЕГЛЯНУТИ ТУТ

Натомість, на думку Василя Абаімова, в облдержадміністраціях слід зменшити кількість чиновників і залишити за структурою виключно наглядові функції, тобто контролю за виконанням законодавства на місцях. «ОДА не можуть бути, як зараз, розпорядниками коштів, адже голова облдержадміністрації призначається одноосібно президентом. За три останні роки Ірина Сех – шостий голова ЛОДА. Кадри змінюються дуже швидко», – пояснив Василь Абаімов.

На запитання, чи потрібно за аналогією скорочувати депутатський корпус, експерт пояснив, що це питання актуальне як для малих міст, так і для великих: «Не потрібна така кількість депутатів. Львів – велике місто, але 90 депутатів для нього є значним навантаженням. Я вважаю, що усі вони повинні бути мажоритарниками, щоб не було прив’язаності до політичних партій. Наприклад, є округ у Львові – обрали мешканці свого депутата – він живе у цьому окрузі і виконує прохання мешканців. Він обраний людьми, а не політичними партіями», – каже Василь Абаімов.

За його словами, наприклад, у Москві (11,6 млн населення, – ред.) – 35 депутатів міськради, у Нью-Йорку (там проживає понад 8 млн мешканців, – ред.) депутатів міськради теж значно менше.

Також, на його думку, ще одна проблема місцевого самоврядування в тому, що міського голову обирає все населення міста, а згідно з чинним законодавством, відправити у відставку його можна голосами двох третин депутатів: «Треба ставити питання, щоб громада, яка обрала міського голову, могла його відкликати, так, як і депутата», – підсумував Василь Абаімов.

Також він зазначив, що Революція Гідності - це відповідь на те, що не було проведено реформи місцевого самоврядування.

Нагадаємо, минулого тижня у  Львові відбувся Всеукраїнський Форум місцевого самоврядування, на якому обговорили реформи, які необхідні для органів місцевого саморядування.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!