Всі пішохідні зони в Україні мають стати доступними для маломобільних людей

2253 0
У Мінрегіоні готують нові правки до ДБН із конкретними вимогами до безбар’єрного простору в пішохідних зонах.
Ілюстративне фото: politeka.net

Ілюстративне фото: politeka.net

Пішохідні зони у населених пунктах мають проектувати з врахуванням потреб маломобільних людей та людей з інвалідністю. Відповідні зміни до оновлених Державних будівельних норм запрацювали з 1 вересня, пише на своїй сторінці у Facebook заступник міністра регіонального розвитку Лев Парцхаладзе.

Читайте також: В історичних ареалах міста дозволили будувати лише підземні паркінги

«Зараз ми активно розробляємо новий окремий ДБН щодо доступності будівель і споруд, де буде прописано не тільки необхідність створення безбар'єрності, а чіткі вимоги та конкретні приклади до них, як це має виглядати. Новий ДБН стосуватиметься всіх груп населення з інвалідністю: візочників, тих хто має вади слуху, проблеми із зором. Плануємо затвердити його вже через місяць», – додав Лев Парцхаладзе.

Читайте також: На в’їздах у міста пропонують будувати перехоплювальні паркінги

Наявна норма стосується житлових, громадських та ландшафтно-рекреаційних територій населених пунктів. Зокрема, у житлових забудовах мають облаштувати безбар’єрний простір, зупнинки громадського транспорту мають проектувати з врахуванням доступності та інформативності для людей з інвалідністю, на перехрестях мають встановлювати пандуси-з’їзди, світлофори зі звуковими сигналами та тактильною поверхнею.

У громадських закладах також мають облаштувати пандуси, підйомники та ліфти для доступності людей з інвалідністю.

Довідка

Державні будівельні норми (ДБН) — обов’язкові до виконання нормативні документи, які використовуються під час проектування нових та реконструкції наявних будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їхнього призначення. 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!