Вступ-2015: три найважливіші нововведення

3823 0
Міністерство освіти та науки України вводить для цьогорічних абітурієнтів мінімальний рівень знань та нову систему визначення конкурсного балу. Окрім того, планують позбавити ліцензії ті вищі навчальні заклади, які надають неякісну освіту і готують некомпетентних фахівців.

1. У міністерстві повідомляють, що до закінчення поточного навчального року кількість вищих навчальних закладів в Україні скоротиться до 270 установ. Наразі в Україні існує близько 317 вишів, оскільки деякі технікуми і коледжі стали частиною університетів. Під скорочення підпадуть ті навчальні заклади, які не можуть надавати якісну освіту, пояснює перший заступник міністра освіти та науки Інна Совсун. Адже, за її словами, в Україні багато з них готують некваліфікованих спеціалістів, які потім не можуть знайти роботу.

Читайте також: У Львові стане на три виші менше

«Це ненормальна ситуація, коли у нас є багато випускників університетів, які не можуть знайти роботу, а натомість знайти хорошого кваліфікованого майстра, випускника технікуму зараз фактично неможливо. Вочевидь, випускники мають думати про різні шляхи, про те, до чого у них дійсно є здібності, а не просто пхатися у вищу освіту, тому що це престижно. Тому що насправді практика показує, що працевлаштування після хорошої освіти в технікумі є вищою, ніж після закінчення якогось сумнівного вишу», – зауважує Інна Совсун.

 

2. Конкурсний бал вираховуватимуть за допомогою коефіцієнтів

У цьому році внесли зміни до механізму розподілу конкурсного балу, розповідає директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук. Якщо раніше розрахунок атестату просто здійснювався додаванням балів усіх сертифікатів і в ідеалі сума балів становила 800, то цього року конкурсний бал буде у межах 200 балів. Тепер кожному сертифікатові ЗНО надаватиметься певний коефіцієнт, який буде визначатися самими вишами. Окрім того, експерти встановлять мінімальний поріг знань, і вступити до ВНЗ абітурієнти зможуть лише в тому разі, якщо вони цей поріг переступлять.

Читайте також: Вища освіта в Україні: 16 змін

«До 2015 року усі люди, які складали ЗНО, отримували за складений тест позитивну оцінку. Від 2015 року позитивну оцінку отримають лише ті, хто цей поріг перейде. Тобто ті, хто покаже мінімальний рівень знань, який необхідний для вступу до університету. Яким має бути цей мінімальний рівень знань, визначатимуть експерти у всіх регіонах України», – повідомив Ігор Лікарчук.

 

3. Поріг знань зменшить кількість студентів, які неспроможні навчатися

Якщо вступник не може скласти тестування з тих предметів, які необхідні для вступу в обраний виш, це свідчить про те, що він не готовий до навчання в університеті, вважає міністр науки і освіти Сергій Квіт. Така система відбору абітурієнтів дозволить вступити тим, хто спроможний навчатися. Це нововведення також допоможе зменшити кількість тих студентів, яких відраховують після першої ж сесії.

«Якщо людина не складає ці тести, то це означає, що у неї дуже низький рівень знань. Якщо людина, наприклад, не може спілкуватися мовою або не може скласти другий обов’язковий предмет, якого вимагає університет, то нема сенсу брати цю людину на навчання. Це нововведення тільки підвищує прозорість і зрозумілість того, кого ми беремо на навчання в університети», – наголошує Сергій Квіт.

Читайте також: Три нововведення ЗНО: українська мова - передусім

Нагадаємо, у цьому році з’явилася ще одна обов’язкова умова при складанні ЗНО: випускник повинен набрати мінімальну кількість балів з української мови. В іншому випадку він не складатиме решту обраних тестів і не зможе вступити до жодного вишу України.

 

За матеріалами Радіо Свобода


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!