Вступ-2015. Які зміни чекають на абітурієнтів?

3108 0
Із 10 липня стартує чергова вступна кампанія до вищих навчальних закладів. Спеціаліст львівського представництва ГО «Опора» Наталія Радиш розповіла, які новації чекають на вступників цього року.
фото: karpatskijobjektiv.com, osvita.ua, chpl.at.ua

фото: karpatskijobjektiv.com, osvita.ua, chpl.at.ua

Як обчислюється конкурсний бал?

У попередні роки конкурсний бал дорівнював сумі результатів ЗНО, творчих конкурсів, середнього балу атестату, а також додаткових балів за перемоги на олімпіадах. Цьогоріч до кожної із цих складових застосовується ваговий коефіцієнт. Відповідно до закону «Про вищу освіту», результат кожного ЗНО має становити не менше 20% від конкурсного балу, середній бал атестату може становити від 0 до 10%. Якщо для вступу абітурієнт складає творчий конкурс, то його результат не повинен перевищувати 25%, окрім напрямків «Мистецтво» та «Архітектура», результати яких можуть становити 50% конкурсного балу. Кожен виш сам визначає на що він першочергово звертає увагу.

Цьогоріч максимальний конкурсний бал абітурієнта з усіх ЗНО та творчих конкурсів становить 210, а не 870, як раніше. 200 основних і 10 додаткових, які нараховуються призерам 3 етапу конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт МАН, 4 етапу Всеукраїнських олімпіад із базових предметів чи за успішне закінчення підготовчих курсів на природничо-математичні та інженерні спеціальності.

Абітурієнт розставляє пріоритети

Кожен абітурієнт, як і у минулі роки, може подати 15 заяв: по 3 до 5 вишів. Новація у тому, що при подачі документів він має визначити пріоритетність цих заяв, тобто на якій спеціальності він найбільше хоче навчатися. Пріоритетність буде виражена числами від 1 до 15, де 1 найбільш пріоритетний показник.

Зарахування в одну хвилю

Після того, як абітурієнти подадуть заяви,  автоматизована система збору та зберігання інформації, враховуючи пріоритетність заяв, визначатиме найкращу пропозицію навчання для кожного абітурієнта. Це відбуватиметься в один етап. Однак є деякі нюанси. Якщо абітурієнт за конкурсним балом потрапляє у ВНЗ, який він визначив як пріоритет №1, то всі інші заявки автоматично скасовуються. Якщо ж він потрапляє за пріоритетом, наприклад, №5, то усі заявки, окрім тих, що мають пріоритетність вищу за №5, теж скасовуються. У такому випадку абітурієнт може вибрати куди йому вступати: на місце державного замовлення за пріоритетом №5 чи на контракт за іншими показниками.

Рейтингові списки вступників оприлюднять уже 4 серпня.

Джерело: zaxid.net.

Опублікувала Ірина Савченко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!