Вступ-2022. Для бакалаврів і магістрів затвердили правила прийому до вишів

17418 0
Іспит не можна буде скласти дистанційно, а тестування пройде у спеціальних тимчасових екзаменаційних центрах.
Фото: Суспільне

Фото: Суспільне

Міністерство освіти і науки затвердило порядок прийому до закладів вищої освіти для абітурієнтів, які планують вступати в 2022 році. У Центрі оцінювання якості освіти пояснюють правила цьогорічної вступної кампанії та нагадують, яким буде національний мультипредментий текст, що тимчасово змінить ЗНО.

Щоб вступити на 1 курс для здобуття ступеня бакалавра (магістра з медичних та ветеринарних спеціальностей), потрібно складати національний мультипредметний тест. НМТ – це комп’ютерний онлайн-тест, що складатиметься з трьох блоків:  українська мова, математика та історія України. 

Читайте також: Як і коли у львівських школярів завершиться навчальний рік. Перелік та дати

Іспит не можна буде скласти дистанційно, а тестування пройде у спеціальних тимчасових екзаменаційних центрах (приміщеннях шкіл, університетів), а також у деяких країнах Європи. Перелік країн і міст, де можна буде пройти НМТ, невдовзі з’явиться на сайті УЦОЯО. Для вступників проведуть три сесії НМТ: основну – друга половина липня, додаткову – серпень, і спеціальну – вересень. Тест міститиме по 20 завдань з кожного блоку. Раніше на його виконання давали 90 хвилин, але тепер час збільшили на третину, тому абітурієнти зможуть виконати тест за 120 хвилин.

Через війну в Україні скасували також ЄВІ та ЄФВВ – традиційні вступні випробування до магістратури. Натомість майбутні магістри проходитимуть: магістерський комплексний тест (МКТ) або ж магістерський тест навчальної компетентності (МТНК), які потрібно скласти у спеціальних тимчасових екзаменаційних центрах в Україні чи деяких інших країнах Європи.

Читайте також: Тривалість проходження тесту на ЗНО продовжили до 120 хвилин

Магістерський комплексний тест міститиме 2 блоки завдань: іноземна мова (англійська, німецька, французька або іспанська за вибором вступника) та право. Тестові завдання з іноземних мов укладають відповідно до Програми ЄВІ, а з права укладають – до Програми предметного тесту з права та міжнародного права. Невдовзі в УЦОЯО мають опублікувати характеристики обох видів тестів для майбутніх магістрів.

«Плануємо також, що, як і в учасників НМТ, в учасників магістерських випробувань буде можливість попрацювати з демонстраційними варіантами тестів в онлайн-режимі», – йдеться в повідомленні.  

Зареєструватися для проходження МТНК та МКТ потенційні магістри зможуть з 27 червня до 18 липня включно. Для цього потрібно звернутись до приймальної комісії закладу вищої освіти. Тестування пройдуть у 3 сесії: основна – з 10 серпня до 17 серпня;  додаткова – з 07 вересня до 10 вересня; спеціально організована – вересень – жовтень (терміни буде визначено пізніше).  

Нагадаємо, що цього року зовнішнє незалежне оцінювання відбудеться у спрощеному форматі. Зокрема, оцінювати випускників будуть за допомогою мультипредметного тесту з української мови, історії України та математики. Як взяти участь у національному мультипредметному тесті, можна почитати тут.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!