Втома, нудота, головний біль. На що найбільше скаржаться львівські школярі

3785 0
Медики та представники влади провели моніторинг стану здоров’я школярів.
Фото: ілюстративне

Фото: ілюстративне

Як випливає з дослідження, оприлюдненого сьогодні,  чи не найбільше школярі скаржаться на втому. Такі скарги зафіксовано у 64% першокласників та у майже 83% учнів випускних класів.  Як вказано у дослідженні, це може опосередковано свідчити про проблеми адаптації дітей до шкільного навчання. Про це йдеться в повідомленні прес-служби ЛМР.

Також школярі нарікали на порушення сну вночі. Ці скарги спостерігаються у 25,9% школярів першого класу,  збільшуються з віком, сягаючи у випускників 32,5%

Майже 55 першокласників скаржаться на періодичний біль у животі, але в цьому випадку тенденція зворотна – у випускних класах на це нарікають 37,5%. Натомість на нудоту скаржаться найбільше учні 5-х класів (понад 26%), і менше 20% першокласників.

Читайте також: Кожен школяр Львова отримає власний віртуальний кабінет здоров'я

На печію нарікають загалом 2,2% школярів, але серед них переважна більшість учні старшої школи – 14,8%  випускників.  Водночас учні молодшої школи більше скаржаться на запори чи проноси – понад 34%, а серед старшокласників цей показник сягає майже 12%.

Під час дослідження з’ясували, що з віком зростає число школярів, які скаржаться на періодичний головний біль – від 35,3% у молодших класах до 62% у старших. Також з віком зростає й число тих школярів, які скаржаться на алергічні висипки на шкірі – від 18% у першому класі до 31% у випускному.

Попри те, що  майже половина школярів початкових і середніх класів активно займаються спортом, у старших класах це число зменшується до 33% через навантаження.

З віком у школярів частіше фіксують сколіоз: з 11,5% у дітей першого класу, до 25,8% у дітей 10-11 класів. Також збільшується порушення постави стоп з 17,9% до 24,3%.

Частою патологією, яка спостерігається у школярів і наростає з віком є порушення зору, що зустрічається у 15,9% першокласників і вдвічі збільшується у випускників – 36,5%.

За результатами дослідження медики зробили висновок, що за останні десятиріччя стан здоров’я школярів Львівського регіону не покращився. 

Моніторинг стану здоров'я школярів проводився кафедрою педіатрії №1 Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького спільно з міською радою, міським та обласним управлінням освіти, благодійним фондом «Крила надії» та іншими громадськими організаціями.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!