Втрати залізниці через війну на Сході: вантажі, пасажири, інфраструктура

2545 0
Залізниця зазнає збитків через війну на Сході України. «Залізниця – це лакмусовий папірець роботи економіки. Події на Сході роблять нам багато проблем: з одного боку – у нас збільшилися перевезення спеціальних, військових вантажів, які прямують на Схід, а з іншого – значно зменшилася кількість вантажів Донецької залізниці. А це – дві області, охоплені війною, які знано менше вантажать на підприємства України і на експорт. Також зменшився пасажиропотік», – розповів в ефірі tvoemisto.tv начальник Львівської залізниці Богдан Піх.

Вантажі. «В мирний час Донецька залізниця в добу вантажила 400 тис. тонн, сьогодні – тільки 100 тис. тонн. Це при тому, що в добу в Україні в сумі вантажать 1 млн тонн. Тому це – відчутна цифра. А менше перевезень – менше коштів, менше роботи. Хоча на Львівській залізниці зменшення показника перевезень цих вантажів, які вантажить наш регіон (7 областей Західної України) – сягає 3,5-4%», – розповів Богдан Піх.

Спостерігається також відчутне зменшення перевезень транзитних вантажів, які є найбільш прибутковими, додає Богдан Піх

«Взагалі, українські перевезення в нас становлять тільки 25%, а 75% – це транзитні перевезення. З них левова частка – російські вантажі, вантажі з Середньої Азії (40-45%). Їх обсяг дуже відчутно зменшився… Підготовку до зменшення транзиту через Україну Росія проводить вже кілька років. Вона весь час шукала шляхи, як об’їхати Україну, інтенсивно почала розбудову своїх морських портів на Кавказі. І все те, що йшло раніше в Одесу: метал, велика кількість вантажів з цілого Сходу, – все це вони завернули до себе, переробляють в себе. Ті вантажі, які йшли на Польщу, Росія об’їжджає Білоруссю. І так ми тратили мільйони в день, і так недоотримуємо доходів зараз», – сказав Богдан Піх.

Крім того, є проблеми з виїздом вантажів з України через Донецьку залізницю, доводиться об’їжджати південніше чи північніше, наприклад, через Харків, каже він.

Пасажири. «Для залізничників перевезення пасажирів збиткові. За минулий рік Україна понесла збитків більше 6 млрд грн на залізничних пасажироперевезеннях, в тому числі Львівська залізниця – 1,6 млрд грн. І цього року кількість пасажирів зменшилась. Перш за все, через Крим. Якщо в нас у Крим їздили поїзди і з Закарпаття, і з Чернівців, і з Ковеля, і зі Львова кілька, то зараз, фактично, залишився один поїзд зі Львова. Якщо раніше ми цей потяг возили повно складовим – 19-20 вагонів, то тепер – максимум 13… Тому зменшилась і дохідність через зменшення пасажиропотоку», – сказав Богдан Піх.

Інфраструктура і новий транспорт. «За 23 роки незалежності України держава не закупила ані на 1 гривню нічого для залізничного транспорту. Та й ми перебуваємо весь час в такому жорсткому режимі зі сплати обов’язкових платежів до бюджету. Відтак, рухомий склад, яким ми зараз користуємося, досить зношений. 90% і більше – це вже все мало бути в брухті. Крім потягів Hyundai за останні роки пасажирських поїздів ми не закупляли, хіба три роки тому – купили один дизельний потяг приміського сполучення, який зараз працює на Івано-Франківській дирекції. Є плани оновлення рухомого складу – закупити два приміські та два швидкісні потяги українського виробництва. Також через місяць-два повинен пройти обкатку ще один поїзд українського виробництва», – сказав Богдан Піх.

З його слів, збитки, які має Україна від пошкоджень в зоні Донецької залізниці, перевищують 2 млрд грн, і це тільки попередні підрахунки. «Тому мені важко спрогнозувати, що зможемо закупити», – сказав начальник Львівської залізниці.

Читайте також: Взимку в Карпати авто можна буде перевезти потягом


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!