Вулицю Чайковського у Львові пропонують перейменувати на честь Маркіяна Іващишина

2130 0
Мистецька рада загалом під час реалізації ініціативи перейменування вулиць у Львові просить звернути увагу на сучасних діячів та діячок.
Фото: Із Фейсбук сторінки Юлії Хомчин

Фото: Із Фейсбук сторінки Юлії Хомчин

Мистецька рада «Діалог» оприлюднила звернення, у якому пропонує перейменувати вулицю Чайковського у Львові на честь Маркіяна Іващишина. Спільнота підтримує ідею, яка нещодавно виникла з перейменуванням понад 30 вулиць у місті, замінивши топоніми на честь російських культурних діячів. Зокрема, вулиці, названу на честь російського композитора, який не мав жодного стосунку до Львова і був опосередковано пов’язаний з Україною, закликають надати ім’я Маркіяна Іващишина.

Мистецька рада загалом просить звернути увагу на сучасників – знакових діячів та діячок періоду незалежності України. Так, Маркіян Іващишин був ініціатором, засновником низки проєктів, які впродовж останніх десятиліть формували музичне середовище Львова і стали його візитівкою у світі. Це фестивалі «Вивих», «Флюгери Львова», Jazz Bez, Тиждень актуального мистецтва, МО «Дзиґа»; завдяки Маркіяну на сцену вийшла низка музикантів та гуртів.

Читайте також: Люди, у яких світ трошки чорно-білий. Маркіян Іващишин про місію студбратства

«Низка важливих для Львова й України ініціатив та проєктів відбулися завдяки Маркіяну Іващишину, його ініціативі чи підтримці, ідеям та дії. Студентське братство Львівщини та Революція на граніті. Post-Поступ, а далі «Четвер», «Ініціатива Niko FM», «Львівська газета». «Лялька», «Вавілон-20», «Під Клепсидрою». Крім культурних, було також чимало підприємницьких, політичних, спортивних ініціатив та акцій, які важко уявити без цієї людини», – пояснюють у спільноті.

Мистецька рада закликає перейменувати вулицю Чайковського на вулицю Іващишина. Її представники впевнені, що це стане однією з доречних і вчасних форм вдячності людині, яка творила для Львова і його вільного майбутнього. А підтримати звернення своїм підписом ви можете заповнивши форму за посиланням.

Читайте також: Без нього не було б України. Львів'яни сумують за Маркіяном Іващишиним

Нагадаємо, 21 травня 2019 року у Львові раптово помер засновник мистецького об’єднання «Дзиґа» Маркіян Іващишин. Його поховали на Личаківському цвинтарі. Йому було 52 роки. Маркіян Іващишин був одним із провідників «Революції на граніті» 1990 року, підприємцем, культурним, політичним та громадським діячем, арт-продюсером низки мистецьких проектів та організатором музичних фестивалів, співтворцем «Львівської газети», керівником радіопроекту «Ініціатива Niko FM» та засновником фестивалю «Флюгери Львова».

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!