Вулицю Степана Бандери дороблять наступного року. Фото, відео

2873 0
Ще декілька тижнів не працюватимуть світлофори, допоки їх не увімкнуть водії і пішоходи користуватимуться дорожніми знаками.

Завтра, 18 грудня, у Львові відкриють для проїзду вулицю Степана Бандери. Її на ремонт закрили ще торік у вересні, нині закінчують роботу на останній ділянці – від вулиці Антоновича до вулиці Городоцької. У неділю, 19 грудня, вулицею поїде громадський транспорт.

Хоч рух вулицею і відновлюють, утім тут ще чимало роботи, каже керівник ЛКП «Львівавтодор» Микола Власюк.

«Залишається ще доволі великий об’єм робіт. Розмітка, озеленення, громадський простір, що на перетині вулиць Бандери і Чупринки, підпірна стінка, що поблизу органного залу, також елементи на площі Кропивницького. Зараз вулицю всього лиш відкрили для проїзду, наступного року будемо допрацьовувати», – зазначив він.

Микола Власюк каже, що ще декілька тижнів не працюватимуть світлофори на цій вулиці, допоки їх не увімкнуть водії і пішоходи користуватимуться дорожніми знаками.

Що саме планують змінити на площі Кропивницького, Микола Власюк наразі не знає. За його словами, є рекомендації головного архітектора Львова, але проєктант поки що готує рішення, роботи там також розпочнуть наступного року.

Підпірну стінку, що з боку вулиці Професорської приберуть. Там облаштують грунтовий насип, його озеленять, а проїзд вулицею Професорською заборонять. Роботи розпочнуть весною 2022 року.

Читайте також: Пів правди про бруківку. Топ-5 відповідей про ремонт вулиці Бандери

Простір на перетині вулиць Чупринки і Бандери, який чиновники раніше називали транспортним хабом, також планують облаштувати наступного року. Уже виготовили проєктно-кошторисну документацію. Проєкт розробив Інститут просторового розвитку на замовлення GIZ. Простір організують так, щоб там було зручно пересідати з одного виду громадського транспорту на інший. На зупинці облаштують прокатні станції, аби скористатись велосипедом чи електросамокатом. Роботи розпочнуть також навесні 2022 року.

Тим часом міський голова Львова Андрій Садовий каже, що у найближчі дні на вулиці працюватимуть евакуатори, місто пильнуватиме, щоби тут дотримувались правил паркування. Для того, щоби залишити авто на узбіччі, облаштували 66 слотів, каже він.  

«Весною побачимо, яка ситуація на цій вулиці, можливо, щось треба буде поправити. Але приємно, що вулиця Бандери стала подібною на вулицю, бо раніше це був напрямок. До весни підрядник не отримає кошти в повному об’ємі за виконані роботи – це є гарантія, що все, що потрібно буде поправити, вони поправлять», – каже міський голова.

Загальна кошторисна вартість робіт з реконструкції вулиці – 209 млн грн, однак з’являються додаткові роботи, як-от з громадський простором і підпірною стінкою. Також буде ще корегування проєкту, тож у підсумку вартість збільшиться.

Читайте також: Бруківка, асфальт, камінь і знову бруківка. Сім п'ятниць вулиці Бандери

Міський голова каже, що наступного року планують розпочати ще низку масштабних реконструкцій, хоча «бюджет розвитку мінімалістичний».   

«Попередньо у планах роботи на вулицях Грінченка і Мазепи, також треба братися за Суботівську, Зелену, Пасічну до кінця довести, бо там все стоїть недороблене. Треба розширювати вулицю Личаківську на ділянці, де вона перетинається з вулицею Пасічною, також почнемо вулицю Миколайчука. Уже фіналізували умови архітектурного конкурсу, який оголосили, з’єднаємо трамвайним маршрутом Сихів і Голосківське кладовище. У нас бюджет розвитку мінімалістичний, все ми не встигнемо», – каже Андрій Садовий.

Нагадаємо, що проєкт реконструкції Бандери, «Вулиця для всіх», фінансували за кошти Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку (BMZ). Його обрали з-поміж трьох ідей під час багатьох етапів урбаністичних та громадських слухань. На слуханнях львів’яни вимагали залишити бруківку та розширити вулицю до чотирьох смуг замість пропонованих двох. За словами тоді чинного головного архітектора Львова Юліана Чаплінського, ширини наявної вулиці не вистачає, аби облаштувати там виділені смуги, а для розширення доведеться зрізати дерева. Тоді проєкт підкоригували і повернули бруківку.

На початку ремонту планували, що дорожнє покриття вулиці буде комбінованим. Стару бруківку мали залишити хіба що у міжколійному просторі та у слотах для паркування. Втім, у грудні минулого року, коли вже активно велись роботи, при замощуванні вулиці вирішили не використовувати римського каменю. Дорогу вистелили дрібною бруківкою-мозаїкою, а між рейками грубою бруківкою.

Вікторія Савіцька



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!