В’ятрович про те, чому ця війна столітня, та коли у Львові зведуть Меморіал Героїв України. Підсумки доби

927 0
Нині 24 березня та 394 доба героїчного протистояння російській агресії.
Нейромережа Midjourney зобразила перемогу України у війні з Росією. Фото: twitter.com/AlexKokcharov

Нейромережа Midjourney зобразила перемогу України у війні з Росією. Фото: twitter.com/AlexKokcharov

Повітряна тривога: Сигнал небезпеки пролунав о 09:08, відбій – о 11:05. Відбувся зліт МіГ-31К з аеродрому в білорусі.

Ситуація на фронті: Військових та економічних ресурсів на ведення конвенційної війни проти України країні-терористу росії вистачить на 2023 та максимум на 2024 роки. Далі у росіян скінчиться запас міцності, про це розповів заступник начальника ГУР Міноборони України Вадим Скібіцький. Він зазначив, що анонсований росіянами «великий наступ» виявився більше плодом російської пропаганди, а в кремлі явно переоцінили можливості своєї армії.

За даними Генштабу (станом на 6:00), ворог зосереджується на наступі на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках. ЗСУ відбили на них понад 79 атак.

Українська авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії завдали 13 ударів по районах зосередження окупантів. Уражено пункт управління, ЗРК та 2 склади паливно-мастильних матеріалів. Наші захисники збили дві керовані авіаційні ракети Х-59 та 4 БпЛА різних типів.

Читайте також: «Для візочника у Львові є два варіанти – дім і балкон». Чи інклюзивним є наше місто. На офіційному обліку в управлінні соціального захисту ЛМР близько 28 000 осіб з інвалідністю, із них 1500 пересуваються на колісних кріслах, а з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну ця кількість щороку збільшується через військовослужбовців-інвалідів. Tvoemisto.tv дізналося, як бійці, які втратили кінцівки, та люди з інвалідністю пересуваються містом, наскільки безбар’єрним є громадський транспорт і чи потрібне Львову соціальне таксі.

Та: Raiffeisen bank внесли до списку міжнародних спонсорів війни.  Банк продовжує роботу в росії та визнає «днр» та «лнр».

Акцент дня: «Усе, що нас єднає з росією, буде використане нею, аби нас послабити». Володимир В’ятрович – український історик, народний депутат, колишній голова Українського інституту національної пам’яті – презентував у Львові книгу «Наша столітня. Короткі нариси про довгу війну». «Твоє місто» запитало у Володимира В’ятровича, чому він називає цю війну столітньою, чи розпадеться рф, чому росіяни вигадують та спотворюють історію та що нам робити з радянською спадщиною.

«Думаю, перемогою в цій війні буде переформатування російської федерації, яка фактично залишається російською імперією, на сукупність якихось національних держав. Одна з цих держав, очевидно, може належати тим, що зараз називають себе «росіяни». Це, до речі, до дискусій про перейменування росії на Московію. Я впевнений, що буде краще, якщо перейменують одну частинку сучасної російської федерації, яка може називатися чи то Московією, чи то Московщиною. Цей процес абсолютно можливий, і, очевидно, це єдина гарантія хоч якоїсь безпеки для України та світу».

Читайте також: Про «дівчину зі скакалкою», або Чому треба поважати всіх. Уже кілька днів поспіль в мережі обговорюють скандальне відео дівчини зі скакалкою і старшої жінки Люби, яка намагалася її прогнати. Психологи та науковці почали говорити про конфлікт поколінь, а у двір почали приходити іванофранківці, щоб спеціально пострибати на скакалці. Водночас фахівчиня з комунікацій, медіатренерка Ярина Ключковська пояснює, що модель світу старших людей – це «треба поважати старших», а от сучасна молодь виростає у зовсім іншій соціальній моделі, однак кожна людина повинна мати презумпцію гідності та поваги і вміти поважати всіх.

Ключові події:

1. До яких історичних діячів українці ставляться найкраще та найгірше. Опитування. Серед історичних постатей найкраще – до Михайла Грушевського, Данила Галицького, Ярослава Мудрого, В’ячеслава Чорновола та Богдана Хмельницького. Водночас найгіршої думки – про Сталіна та Леніна.

Читайте також: Священники УПЦ МП почали виїжджати з Лаври – міністр Ткаченко. Державні органи контролюють процес переїзду – МВС та СБУ здійснюють перевірки;

2. На якому етапі роботи над Меморіалом Героїв України у Львові. Місто готує рішення, які можна буде виставити на технічні завдання, однак про терміни поки говорити ще рано, про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомив перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

Читайте також: У Биківні відкриють військове кладовище і Меморіал загиблим від агресії росії. Першу чергу – планують відкрити вже восени цього року. Тоді ж відбудуться перші поховання.

3. «Укрзалізниця» запускає новий потяг зі Львова. «Після успішного досвіду «Поїзда єднання» «Укрзалізниця» запускає поїзд №104/103 Львів – Краматорськ», – зазначають в УЗ.

Читайте також: Як працюватиме метро після скорочення комендантської години. Оновлені графіки руху поїздів. У КП «Київський метрополітен» наголошують, що станції підземки зачиняються на вхід у різний час з урахуванням проходження останніх поїздів на лініях.

Також з 1 квітня Київ відновлює роботу станції метро «Гідропарк» для пасажирів.

Та: Приміські та міжміські автобуси на Київщині працюватимуть 1,5 години довше. Таке рішення обумовлене планами зменшити час комендантської години;

4. Київрада збільшила фінансування економічного і соціального розвитку Києва. Куди спрямують кошти. Загальна сума коштів на будівництво, реконструкцію та капітальні ремонти міських об’єктів на 2023 рік збільшилась на 11,2 млрд грн і становить 19,2 млрд грн.

Читайте також: Прокуратура через суд вимагає скасувати рішення Київради про комерційне будівництво на Трухановому острові. Спірна ділянка повністю відноситься до категорії земель водного фонду, де будівництво споруд заборонено;

5. У Львові квітнуть форзиції та крокуси, а з наступного тижня розквітатимуть ще деякі рослини. Окремі види магнолії можуть розпочати цвітіння на початку квітня.

Читайте також: У Стрийському парку може з’явитися рекреаційний комплекс замість ресторану. Будівля не є об’єктом культурної спадщини, однак перебуває на території пам’ятки садово-паркового мистецтва.

Слава Україні! Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!