Вибірковий контроль. Як поліція перевіряє українців, які повернулися з-за кордону

3613 0
Поліція буде вибірково контролювати громадян, що повернулися, оскільки тотальний контроль неможливий
Фото: МВС України

Фото: МВС України

За порушення режиму самоізоляції вже оштрафовані 130 громадян, які повернулись з-за кордону. Про це повідомляє МВС із посиланням на заступника міністра внутрішніх справ Антона Геращенка.

Читайте також: Уряд анонсував більш жорсткий карантин для українців. Що обмежать

«За порушення режиму самоізоляції на сьогодні вже оштрафовані 130 громадян з тих, хто повернувся з-за кордону і відмовився сидіти вдома 14 днів. Поліція буде вибірково контролювати, чи дотримуються особи, що повернулися, режиму самоізоляції, оскільки тотальний контроль неможливий. Будемо дзвонити їм і нагадувати про вимогу перебувати вдома, виїжджати з перевірками. Якщо людину не застанемо, складемо адміністративний протокол, а він потім заплатить штраф 17 тисяч гривень», - сказав Антон Геращенко.

Заступник міністра розповів про процедуру, за якою здійснюється накладання штрафів за порушення режиму самоізоляції чи обсервації.

«Складається адміністративний протокол, він направляється в суд. Можливо, суддя викличе того, кого звинувачують в порушенні карантину. Нами вже складено більше трьох тисяч адмінпротоколів. Більшість - щодо власників кафе, ресторанів, торгово-розважальних центрів, які вчасно не закрили свої заклади. Зараз ми домоглися того, що закриті 99%  точок громадського харчування і торгівлі, не пов'язаних з продуктами, крім супермаркетів і аптек», - зазначив Антон Геращенко.

Читайте також: За тиждень на Львівщині виявили понад 100 порушників режиму самоізоляції

Він додав, що на сьогодні поліцейські, які контактують з громадянами, забезпечені засобами захисту.

«Зараз в Україну вже прибуло кілька літаків з Китаю, що доставили величезну кількість захисних масок, окулярів, комбінезонів. Їх отримала в тому числі і поліція. Крім того, МВС робило закупівлі по своїх каналах. Тому зараз можна сказати, що у нас є необхідний мінімальний запас. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков поставив задачу: до 10 квітня, коли почнеться пік епідемії (припускаємо самий розпал 15-25 квітня), забезпечити двотижневий запас захисту кожному поліцейському, який буде контактувати з людьми. Поліцейським, які патрулюють вулиці видають маску, що захищає органи дихання, плюс ми поступово забезпечуємо їх окулярами. А ті, хто буде виїжджати на затримання хворих, які порушують режим самоізоляції, забезпечені одноразовими костюмами біологічного захисту», - наголосив Антон Геращенко.

Заступник міністра зазначив, що карантин передбачає певні обмеження і накладає на громадян відповідальність за його порушення.

Читайте також: Як правильно самоізолюватися під час карантину. Інструкція від МОЗ України

«У багатьох європейських країнах зараз взагалі заборонено на вулицю виходити довше, ніж на пів години: вигуляти собаку або зайти в продуктовий магазин чи аптеку. Тому, вибачте, але заходи, прийняті в Україні, і заходи в Іспанії і Італії, де потрібно мати спеціальний дозвіл на вихід з дому, просто непорівнянні», - зазначив Антон Геращенко.

До слова, через порушення карантину слідчі поліції відкрили уже 35 кримінальних проваджень: 21 за ч. 1 ст. 325 (Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням) Кримінального кодексу України та 14 - пов’язані з порушенням карантинних заходів.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!