Президентські вибори у США. Уже відомі попередні результати

3531 0
Підрахунок голосів триватиме день-два.
Фото: З відкритих джерел

Фото: З відкритих джерел

У США завершуються президентські вибори. За останніми даними, Джо Байден попереду, але все може змінитися. За результатами підрахунків 90% бюлетенів, Байден набрав 52,6% голосів, тоді як Дональд Трамп отримав 45,4%.

Останні виборчі дільниці у США закрилися вранці за київським часом, підрахунок голосів триватиме день-два. Втім Дональд Трамп під час брифінгу у Білому домі уже оголосив про свою перемогу на виборах президента, інформує «Європейська правда»

«Ми готувалися до великого святкування. Результати були феноменальними. Чесно кажучи, ми таки виграли ці вибори», – сказав Дональд Трамп.

У США обирають 46-го президента не шляхом прямого голосування, а через структуру, відому як колегія виборників, де штати представлені пропорційно до кількості їхнього населення. Для перемоги кандидатові необхідно набрати як мінімум 270 голосів виборників загалом їх 538. Штат із найбільшою кількістю населення, Каліфорнія, має найбільшу кількість голосів у колегії – 55 з 538.

Формально результати голосування мають оголосити до 8 грудня. Втім переможець стає відомий вже упродовж кількох днів.

За посаду змагаються чинний глава держави республіканець Дональд Трамп та кандидат від Демократичної партії, колишній віцепрезидент США Джо Байден.

Опитування Reuters/Ipsos, проведене 27-29 жовтня, показує, що Байден лідирує із 51% голосів проти 43% у Трампа. Однак результат виборів, як і раніше, є непередбачуваним, оскільки вирішальними буде те, за кого проголосують ключові штати, серед яких, зокрема, Аризона, Флорида і Північна Кароліна, пише Європейська Правда.

Цьогорічні вибори у США особливі, бо через пандемію майже 100 мільйонів американців проголосували достроково, до 3 листопада. Понад 64 мільйони зробили це поштою, пише  BBC Україна.

Це рекордний показник в історії американських виборів, коли до дня голосування свій голос уже віддали 40% усіх громадян, які мають таке право. Також це понад 70% від усієї явки на виборах 2016.

Президента американці обирають кожні чотири роки.

Крім того, на цих виборах громадяни вирішують, хто буде займати всі 435 місць в Палаті представників і 35 зі 100 місць у Сенаті.

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!