Вибори, війна чи політика: чому Порошенко призначив "тимчасового" голову ЛОДА

3363 0
Президент України Петро Порошенко своїм указом звільнив «свободівку» Ірину Сех з посади голови Львівської облдержадміністрації. Проте натомість він призначив тимчасового виконувача обов’язків. Це при тому, що раніше політологи називали щонайменше 5 відомих осіб, які могли б зайняти цю посаду. Чому президент не зміг призначити керівника для Львівщини на постійній основі та хто має шанси очолити область після Ірини Сех, дізналось tvoemisto.tv.
Фото: zik.ua

Фото: zik.ua

Звільнивши Ірину Сех, президент призначив 14 серпня т.в.о. голови ЛОДА кандидата економічних наук з Львівської комерційної академії Юрія Турянського. Таке призначення викликало багато запитань, зокрема, і в соцмережах. Адже за два з половиною місяці президентства Порошенко не визначився з керівником стратегічно важливої області, натомість призначив не публічну та не відому у львівському політикумі людину.

Політологи вважають, що причин такого рішення Петра Порошенка може бути кілька. Це як політичні, так і прагматичні причини, мовляв, зараз президент більше зайнятий ситуацією на Сході країни, а не призначеннями своїх людей в «спокійних» західних регіонах.

Політолог Любомир Скочиляс називає такі 4 фактори, що могли вплинути на рішення Поршенка:

1. Війна. «Одразу після президентських виборів говорили про кілька ймовірних кандидатів, що ці люди (Олег Мандюк, Ярослав Рущишин, Ярослав Дубневич та Микола Кміть, – ред.) можуть бути людьми президента в області. Проте цей процес затягнувся, хоча Ірина Сех уже давно написала заяву про відставку з посади голови ЛОДА. Зважаючи на події на Сході України та на міжнародну ситуацію, можна припустити, що у Порошенка відсутня стратегія щодо призначень в регіонах. І тому Львівщина отримала тільки тимчасового виконувача обов’язків голови ОДА», – сказав у коментарі tvoemisto.tv політолог Любомир Скочиляс.

Він припускає: остаточне рішення про те, хто очолить область, Порошенко вирішив відкласти до стабілізації ситуації в Україні. Тоді можна буде вибудовувати його владну вертикаль.

2. Позачергові вибори до ВРУ. «З іншого боку, оцінку президента і його ймовірної політичної сили, що може йти у парламент, чи пропрезидентських сил – залежатиме від людини, що представляє президента в регіоні. Від людини, що представлятиме тут Порошенка, залежатиме результат його політсили позачергових парламентських виборах», – зауважив Любомир Скочиляс.

3. Ініціатива ліквідувати облдержадміністрації. Щодо ініціативи Петра Порошенка ліквідувати облдержадміністрації, це теж могло стати причиною призначення т.в.о. голови ЛОДА.

«Цей фактор можна враховувати, але тоді можна було б взагалі не робити заміни людини на цій посаді. Тобто, Сех могла б допрацювати до часу скасування цієї посади. Тим більше, що вона не відмовлялась категорично працювати на цій посаді», – сказав політолог.

4.Посада для «Свободи». «Цей фактор не можна відкидати. Ми не раз були свідками саме такого поділу портфелів. Проте такий підхід був особливо помітним до президентських виборів, коли «Батьківщина», «Свобода» і меншою мірою «УДАР» поділили між собою певні посади. І зараз, на рівні і центральної влади, і регіонів, квотний принцип не превалює. Я не схильний вважати, що такий принцип буде вирішальним при визначенні нового голови ЛОДА. Але, звісно, цей варіант не можемо відкидати», – сказав експерт.

Водночас про те, що саме квота «Свободи» на Львівщині є причиною призначити Юрія Турянського, вважає політолог Ігор Танчин. «Про Турянського я тільки дізнався, тому не можу прокоментувати причини його призначення як фахівця тощо. Припускаю, що Львівська область є квотою «Свободи» – згідно з домовленістю політичних сил. І призначення, які відбуваються в області, – це люди, яких рекомендує ця партія. Тому, очевидно, це Турянський – не стільки призначення Порошенка, як політичної сили, що має тут свою квоту. Очевидно, ця людина (Юрій Турянський, – ред.) має якесь відношення до «Свободи». Адже в своїх лавах ця політична сила не має багато людей, які могли б як фахівці претендувати на такі високі посади…», – сказав політолог.

Зазначимо, Юрій Турянський працював позаштатним радником з питань енергетики та ЖКГ у голови ЛОДА, «свободівки» Ірини Сех.

Щодо того, кого надалі може розглядати Петро Порошенко як кандидата на крісло голови ЛОДА, то список за останні місяці не змінився, каже Любомир Скочиляс. Найбільш імовірно, область може очолити людина, яка має бізнес-зв’язки з Петром Порошенком.

«Це припущення, однак у багатьох кадрових призначеннях на центральному рівні президент керувався бізнесовими зв’язками», – пояснив Любомир Скочиляс.

Додамо, детально про бізнес-партнерів президента писав Insider.

Лілія Кузік


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!