Видавництво УКУ звинувачує «Фоліо» в плагіаті

3322 1
Йдеться про книгу «Йосиф Сліпий. Спомини», яку харківське видавництво «Фоліо» привезло на цьогорічний Форум видавців до Львова.
фото: сторінка Видавництва УКУ в мережі Facebook

фото: сторінка Видавництва УКУ в мережі Facebook

«Видавництво УКУ» звинувачує видавництво «Фоліо» у порушенні авторських прав та плагіаті. Відповідну заяву було опубліковано 13 вересня на офіційній сторінці видавництва в мережі Facebook разом із вимогою до харківського видавництва зняти книгу з випуску та продажу.

Читайте також: На Форумі видавців у Львові Правий сектор зірвав презентацію книги

Мова йде про книгу «Йосиф Сліпий. Спомини», яку цього року на Форум видавців привезло «Фоліо». Книгу з такою ж назвою видав УКУ кілька років тому. В офіційному зверненні до харківського видавництва зазначається, що скопійовано було текст із сторінки 65 по сторінку 228.

«Якогось “одного” тексту цих споминів, який можна було б “просто” взяти й видати, не існувало аж до появи нашої публікації. Існувала низка машинописних версій, де були відмінності, які були проаналізовані упорядниками і (…) зведені в одну із зазначенням різночитань, виправленням помилок, уніфікацією правописних непослідовностей тощо. (…) Спомини самі по собі, у вигляді низки машинописних версій, не є громадським надбанням, не належать до загальнодоступних архівів, а знаходяться в закордонному приватному (церковному) архіві, (…) вони не були доступні історикам, аж поки Греко-Католицька Церква, як власник і хранитель цього документа, не ухвалила рішення їх опублікувати», – йдеться в заяві на сторінці видавництва УКУ в мережі Facebook.

Читайте також: Блаженнійший Святослав: бути собою - це бути справжнім

У коментарі Zaxid.net директор видавництва «Фоліо» Олександр Красовицький говорить, що нічого не знає про подібні заяви: «Я не знаю про це. Якщо буде якийсь документ – чи судовий, чи щось, тоді я буду коментувати».

Проте відповідний допис видавництва УКУ про плагіат із офіційною вимогою він прокоментував ще 14 вересня.

Видавництво УКУ вимагає від «Фоліо» зняти книгу з випуску та продажу, надати публічні пояснення та повідомити їх про вжиті заходи. В іншому випадку обіцяють звертатися по захист авторських прав до правоохоронних органів.


Читайте також:
17 Вересня, 2017 19:09
Yurko На жаль видавництво УКУ пише "нажаль" разом і в офіційному зверненні до харківського видавництва теж припускається помилок. Як на мене, якщо харків'яни та інші наші східні співвітчизники читатимуть про Сліпого з цієї похідної книги видавництва Фоліо - то це великий позитив. І блаженний Сліпий цьому б радів, а не був таким меркантильним як наші космополіти з УКУ. Мир всім.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!