Вигляд надгробків на Личаківському цвинтарі тепер погоджуватиме Вчена рада

1182 0
Раніше її скликали лише в окремих випадках.
Фото: ЛМР

Фото: ЛМР

У Львові затвердили порядок встановлення на території музею «Личаківський цвинтар» надгробків та гробівців. Йдеться, зокрема, про певні вимоги до розміру, облаштування, матеріалів, з яких вони виготовлені.  

А ескізні проєкти гробівців та надгробків, які захочуть встановити на Личакові, тепер має погоджувати Вчена рада музею. Відповідні рішення затвердили на виконкомі ЛМР, пише пресслужба.

Таким чином хочуть врегулювати питання естетичного вигляду гробівців та надгробків на Личаківському кладовищі.

«Раніше Вчену раду скликали в окремих випадках. Зараз її діяльність буде системною. Вона розглядатиме ескізні проєкти гробівців та надгробків і даватиме свої рекомендації. А вже на основі цих рекомендацій керівник Личаківського цвинтаря буде приймати кінцеве рішення – погоджувати чи не погоджувати їх встановлення.

Личаківське кладовище – це все-таки музей, тому хочемо, аби всі гробівці чи надгробки, які з’являються тут, були на належному естетичному рівні», – пояснив начальник відділу охорони та використання об’єктів культурної спадщини управління охорони історичного середовища ЛМР Олег Хандин.

За його словами, аби встановити надгробок на Личаківському кладовищі, слід звертатися з відповідною заявою та ескізним проєктом до керівника музею, який водночас і є керівником Вченої ради. А вже він, на основі звернень, скликає Вчену раду, яка дає свої висновки і рекомендації.

Членами Вченої ради є керівники міських управлінь архітектури та урбаністики і охорони історичного середовища. А також, за згодою, скульптори, архітектори, художники, науковці:

  • Тарас Бенях, скульптор-реставратор;
  • Олесь Дзиндра, художник;
  • Василь Косів, ректор Львівської національної академії мистецтв;
  • Роман Могитич, архітектор, реставратор;
  • Юрій Островський, доцент кафедри творів мистецтва Львівської національної академії мистецтв;
  • Василь Ярич, скульптор, заслужений діяч мистецтв України, народний художник України.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!